Nasdaq'tan Türkiye'ye 'yatırım yapılabilir' notu!

Amerikan devi Türkiye'yi parmakla gösterdi...

Firuze Otay Erkaya / PARALİMANI.COM

Amerika'nın teknoloji borsası Nasdaq, internet sitesinde Türkiye ve Türkiye ekonomisiyle ilgili makale yayımladı. Türkiye ekonomisine 'en hızlı büyüyen ekonomi' olarak yer veren Nasdaq, ülkenin yabancı yatırımcılar tarafından yakın markaja alındığına dikkat çekti.

İşte Nasdaq'ın Türkiye değerlendirmesi;

Son büyüme rakamlarındaki gerilemeye rağmen Türkiye ekonomisi, Avrupa ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomi. 2012'de büyüme rakamının yaklaşık yüzde 3’e gerilemesi son zamanların en hızlı düşüşlerinden biriydi. (2011 yılında yüzde 8.5)

Buna rağmen ülke 2013 ekonomik büyümesi için karamsar değil. Ülke 2013 yılında ekonomik büyümesini yüzde 4'e yükseltmeyi öngörüyor.

FİTCH'İN NOT ARTIRIMI


Geçen yıl kredi derecelendirme kuruluşu Fitch ülkenin kredi notunu artırarak ‘yatırım yapılabilir’ seviyeye yükseltmişti. 18 yılın ardından BBB olan ülke notu BB+’ya çıkarıldı.

Bu Türkiye için gelişmekte olan ülkeler arasında olmaktan gelişmiş ülkeler arasında olma yolunda atılan bir adımdı. Bu tüketicilere ve yatırımcılara daha fazla güven aşılayan ve yurtdışından Türkiye’ye daha fazla sermaye çekmeye yarayan bir hareket oldu.

KORKULU RÜYA CARİ AÇIK!

Fakat cari işlemler açığındaki artış ekonomi için bir endişe konusu olmaya devam etmektedir. Gelişmiş iç ve dış dengelere rağmen 2012 yılında GSYH’nın yüzde 6.8’den yüzde 7’ye yükselmesi bekleniyor.

ALTIN İHRACI

Türkiye’de 2012 yılında yüzde 12 oranında ihracat artarken ithalat yüzde 2.5 oranında geriledi. İhracattaki bu artışın nedeni altın ihracından kaynaklanıyor. Bu değerli metallerin haricinde ekonomi ihracatın sadece yüzde 2.5 oranında bir büyüme kattettiği bildirildi.

TÜRKİYE NE YAPMALI?

Fakat Türk ekonomisi ekonomik büyüme için yabancı sermaye akımlarına oldukça bağımlı. Eğer ülke bazı sıkı düzenlemeler nedeniyle yeterince yabancı girişini sağlayamazsa ileride ekonomisi zorluklarla karşı karşıya gelebilir.
Ekonomiye doğrudan yabancı yatırımcıyı çekmek konusunda kilidi açacak anahtar daha iyi iş düzenlemeleri, istihdam stratejileriinin benimsenmesi ve sermaye piyasası kanununda yapısal reformlar olacaktır.

2023 yılında Türkiye dünyanın en iyi 10 ekonomisi arasına girmek istiyor, bunun için orta ve uzun vadede yüzde 6 oranında büyümesi gerekiyor.

2023 yılına kadar Türkiye, 2012 yılında 775 milyar dolardan 2 trilyon dolar gayri safi yurtiçi hasılaya ulaşmayı hedefliyor.
Sonraki Haber