Nisan ayı enflasyonu açıklandı

Aylık TÜFE yüzde 0,42 arttı, ÜFE yüzde 0,51 düştü.

Türkiye'de nisan ayında Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yüzde 0,42 arttı, Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) 0,51 düştü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, nisan itibariyle yıllık enflasyon TÜFE'de yüzde 6,13, ÜFE'de ise yüzde 1,70 oldu.

Ana harcama grupları itibariyle 2013 yılı Nisan ayında endekste yer alan gruplardan giyim ve ayakkabıda yüzde 12,75, lokanta ve otellerde yüzde 0,79, eğlence ve kültürde yüzde 0,71, eğitimde yüzde 0,61, ev eşyasında yüzde 0,44, sağlıkta yüzde 0,33, konutta yüzde 0,16, haberleşmede yüzde 0,16 artış, ulaştırmada yüzde 0,63, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0,89, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1,30 düşüş gerçekleşti.

Alkollü içecekler ve tütün grubunda ise değişim gözlenmedi.

ÜFE

ÜFE aylık bazda yüzde 0,51 düşüş, yıllık bazda yüzde 1,70 ve 12 aylık ortalamalara göre ise yüzde 3,74 artış gösterdi. Aylık değişim tarımda yüzde 2,23 düşüş, sanayide yüzde 0,18 düşüş olarak gerçekleşti.

Tarım sektörü endeksinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 2,28 düşüş, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,22 düşüş ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 1,46 artış yaşandı.

Sanayi sektörü endeksinde ise bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 0,43, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,56 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 4,21 artış görüldü.

En yüksek artış taşocakçılığı ve diğer madencilik ürünlerinde-

Sanayide en yüksek aylık artış, taşocakçılığı ve diğer madencilik ürünleri sektöründe oldu.

Sanayinin üç sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,76 artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,12 düşüş, elektrik, gaz ve su sektöründe de yüzde 1,14 düşüş olarak gerçekleşti.

Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler yüzde 4,12 ile taşocakçılığı ve diğer madencilik ürünleri, yüzde 3,65 ile büro makineleri imalatı, yüzde 2,69 ile giyim eşyası imalatı, yüzde 1,48 ile motorlu kara taşıtları alt sektörleri oldu.

Buna karşılık kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri yüzde 5,42 ile, ham petrol ve doğalgaz çıkarımı yüzde 2,53 ile ve metal cevherleri yüzde 2,24 ile bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.

ÜFE'de kapsanan 788 maddeden 184 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 286 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 318 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

Özel kapsamlı TÜFE göstergeleri

Özel kapsamlı tüketici fiyatları endeksi göstergelerine bakıldığında, "çekirdek enflasyon" yerine açıklanan TÜFE göstergeleri, Nisan'da aylık bazda mevsimlik ürünler hariç yüzde 0,13 arttı.

Fiyatlar, işlenmemiş gıda ürünleri hariç yüzde 0,87, enerji hariç yüzde 0,66, işlenmemiş gıda ürünleri ve enerji hariç yüzde 1,24, enerji hariç ve alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç yüzde 0,69, enerji hariç, alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç ve fiyatı yönetilen/yönlendirilen diğer ürünler, dolaylı vergiler hariç yüzde 0,74, enerji hariç, alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç, fiyatları yönetilen/yönlendirilen ürünler hariç, dolaylı vergiler hariç ve işlenmemiş gıda ürünleri hariç yüzde 1,42, işlenmemiş gıda ürünleri hariç ve alkollü içkiler tütün ürünleri ile altın hariç yüzde 1,43, enerji hariç, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkilerle tütün ürünleri ve altın hariç yüzde 1,73 arttı.

Pazartesi günü açıklanacak olan nisan ayı reel kur endeksi 121 seviyesine yakın gerçekleşebilir

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, pazartesi günü açıklanacak olan nisan ayı reel kur endeksinin enflasyon gerçekleşmesi sonrası 121 seviyesine çok yakın gerçekleşeceğini öngördüklerini belirtti.

TÜİK tarafından açıklanan nisan ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Bürümcekçi, nisan ayında TÜFE'nin aylık yüzde 0,42 artış ile yüzde 0,65 düzeyinde olan konsensüs ve yüzde 0,55 olan kendi beklentilerinin altında gerçekleştiğini, aşağı yönlü sürprizde ise işlenmemiş gıda fiyatlarının geçen yıla göre daha yüksek oranda gerilemesinin etkili olduğunu söyledi.

Merkez Bankasının son Para Politikası Kurulu (PPK) özetlerinde, öncü göstergelerin yılın ilk çeyreğindeki yüksek oranlı artışın ardından işlenmemiş gıda grubunda bir düzeltme gözlenebileceğine işaret edildiğini hatırlatan Bürümcekçi, hesaplarına göre geçen yıl nisan ayında işlenmemiş gıdanın aylık yüzde 0,8 düşerken bu yıl ise yüzde 3,0 azalış gösterdiğini ifade etti.

Böylece mart ayında yüzde 7,3 seviyesine yükselen enflasyonun nisan sonunda yüzde 6,1 seviyesine gerilemesine karşılık, yıl sonu Merkez Bankası (MB) tahmininin (yüzde 5,3) ve enflasyon hedefinin (yüzde 5) üzerindeki seyrini sürdürdüğüne dikkati çeken Bürümcekçi, "Yıllık enflasyonun, takip eden üç ay boyunca baz etkisi nedeniyle yükselmesini beklerken ağustos ayından itibaren yönünü tekrar aşağı çevireceğini düşünüyoruz" görüşünü paylaştı.

Veriden sonra yüzde 6,2 düzeyinde olan yıl sonu TÜFE beklentilerini, TL'nin halen değerlenme baskısı altında olması ve petrol ile diğer emtia fiyatlarında gözlenen aşağı yönlü seyrin devamı nedeniyle korumaya devam ettiklerini aktaran Bürümcekçi, şunları kaydetti:

"Sonuçların MB'nin beklentilerine paralel olduğunu ve para politikası duruşunda son dönemde gerçekleşen gevşemeyi desteklediğini düşünüyoruz. Zaten son Enflasyon Raporu ve sonrasında yapılan açıklamalardan, Bankanın baz senaryosunun, yoğun sermaye girişleri altında 'bir yandan faizlerin düşük tutulduğu bir yandan da makro ihtiyati tedbirlerin alınmaya devam edildiği' bir görünümü esas aldığı izlenmiştir."

Bu duruşun, yeni faiz indirimlerine kapının açık olduğunu da gösterirken, nisan ayı PPK toplantısına benzer şekilde faiz koridorunun (50 baz puan) ve politika faizinin (25-50 baz puan) beraber bir şekilde aşağı çekilme ihtimalini yüksek gördüklerini dile getiren Bürümcekçi, dış konjonktürün de küresel politika faizlerini aşağı baskılayarak bu hamleler için uygun ortamı yarattığını düşündüklerini vurguladı.

Nitekim Merkez Bankasının, Enflasyon Raporu'nda, 'bir yandan yurt dışındaki düşük faiz ortamına uyum sağlarken diğer yandan döviz rezervlerini artırıcı yönde adımlara (ROK) devam etmenin mevcut konjonktürde en uygun politika bileşimi olduğunu' söylediğini ifade eden Bürümcekçi, "Öte yandan pazartesi günü açıklanacak olan nisan ayı reel kur endeksinin enflasyon gerçekleşmesi sonrası 121 seviyesine çok yakın gerçekleşeceğini öngörürken şu anda bulunulan 2,0700 kur sepeti seviyesinde seyrin mayıs ayı boyunca sürmesi durumunda 121 seviyesinin civarında kalmaya devam edeceğini tahmin ediyoruz" öngörüsünde bulundu.
Sonraki Haber