O ihtimal piyasaları coşturdu!

Dolarda 'geniş' düşüş, borsalarda yükeliş

Küresel piyasalar dün kar satışlarının ve Japonya'da açıklanan dış ticaret verilerinin beklentilerden kötü gelmesinin etkisiyle satış ağırlıklı seyretti.
Bununla birlikte özellikle euro/dolar paritesinde satışların 1,2450 seviyelerinde karşılanması ve yükseliş isteğinin korunması genel olarak piyasaların parasal genişlemeye ve tahvil alımına yönelik beklentilerinin sürdüğüne işaret etti.
Nitekim saat 21.00'de açıklanan FED toplantı tutanaklarında üyelerin çoğunun “epey yakın bir zamanda” FED'in yeni adımlar atabileceğine yönelik görüş bildirmesi ve 3. parasal genişlemeye (QE3) yönelik işaretler ABD hisse senedi piyasalarının toparlanmasına ve euro/dolar paritesinin 1,2554'e kadar yükselmesine neden oldu.
ABD'de Dow Jones endeksi gün içinde 13.120 puana kadar gerilese de günü yüzde 0,23 oranında düşüşle 13.172 puandan kapatırken, S&P 500 endeksi ise günü sınırlı da olsa yükselişle kapattı. Toplantı tutanaklarından önce kapanan Avrupa hisse senetleri piyasası ise günü yüzde 1'in üzerinde değer kayıplarıyla tamamladı.
Yurt içinde ise bayram tatili sonrasında İMKB'nin banka hisseleri öncülüğünde diğer piyasalardan pozitif yönde ayrıştığı görüldü. Piyasadaki derinliğin ve hacmin az olmasının da etkisiyle endeks üzerinde etkili birkaç banka hisselerinde görülen alışlar endeksin günü 12 Mayıs tarihinden bu yana en yüksek kapanışı yapmasını sağladı.
Bugüne gelindiğinde analist raporlarında genel beklentinin piyasaların pozitif görünümü koruyacağı yönünde olduğu görülüyor. Ayrıca bugün akşam saatlerinde Merkel ve Hollande'ın görüşmesinden Yunanistan'ın kurtarma paketiyle ilgili şartların gevşetilebileceğine yönelik açıklamalar gelebileceğini belirten analistler, bu yöndeki açıklama ve haberlerin yön üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.
İMKB 100 endeksinin teknik analizini değerlendiren analistler ise dolar bazlı 37.200 direncinin kritik olduğunu, FED'den gelebilecek QE3 açıklamalarının doların değer kaybına neden olacağı da göz önüne alındığında bu seviyenin kırılabileceğini belirtiyor. Analistler 37.200 direncinin kırılması durumunda 38.400 ve 39.700 dirençlerinin gündeme gelebileceğini kaydediyor.

PIMCO/GROSS: OLASILIK YÜZDE 80
Dünya'nın en büyük tahvil fonunu yöneten Pimco'nun kurucularından Bill Gross, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 31 Temmuz-1 Ağustos tarihlerinde yaptığı toplantının dün gece açıklanan tutanaklarının FED'in yeni bir tur parasal genişlemeye gitme eğilimi konusunda oldukça açık bir resim ortaya koyduğunu bildirdi.
FOMC tutanaklarını Twitter üzerinden değerlendiren Gross, FED'in 3'ncü tur parasal genişlemeye gitme olasılığının yüzde 80 olduğunu belirtirken, bunun Eylül ayında mı veya daha sonra mı olacağı konusunda bir tahmin ifade etmedi. Gross, FED'in 3'ncü tur parasal genişlemesinin büyük olasılıkla kısa vadeli tahvillere faydalı olacağını da vurguladı.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
15.30 ABD, haftalık işsizlik sigortası başvuruları
16.00 ABD, PMI imalat endeksi
17.00 Euro Bölgesi, tüketici güveni
17.00 ABD, yeni ev satışları
20.00 Merkel ve Hollande görüşmesi
Sonraki Haber