Rus turisti Türkler eğitti!

Rus Bakan, Türkiye'ye teşekkür etti!

Rusya ile Türkiye ilişkilerinde turizmin rolü, Moskova’da düzenlenen uluslar arası konferansta masaya yatırıldı.
Türk-Rus Kültür Merkezi’nin teşebbüsü, Rusya ve Türkiye Kültür Bakanlıkları’nın katkılarıyla başkent Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi’nde düzenlenen konferansa Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Rusya Federal Turizm Ajansı Başkanı Aleksandr Radkov gibi isimlerin de aralarında bulunduğu her iki ülkeden çok sayıda misafir katıldı.
“Rus-Türk İlişkilerinde Turizm” konulu konferansın açılış konuşmasını Diplomasi Akademisi Rektörü Yevgeni Bajanov yaparken, daha sonra Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay bir konuşma yaptı.
Türkiye ile Rusya arasındaki turizm ilişkilerinin her geçen yıl hızla geliştiğini ve karşılıklı seyahatların geçen yıla kıyasla arttığını belirten Bakan Günay, “2012 yılında Rusya’yı ziyaret eden Türk vatandaşı sayısında geçen yıla kıyasla yüzde 24 artış kaydedildi. Turistik amaçla Rusya’yı ziyaret edenlerin oranında yaşanan artış ise yüzde 46 olarak gerçekleşti. Bu çok önemli bir gelişme. Ama bu sayının yeterli olmadığını düşünüyorum. Zira Rusya gerçekten sahip olduğu doğal güzelliklerle görülmeye değer ülke değil görülmesi gereken ülkedir” dedi.
Rusya’nın da kendini Türkiye’de daha iyi tanıtması gerektiğini belirten Bakan Günay, “Türkiye kendi turizm deneyimlerini Rusya ile paylaşmaya hazırdır. Şu anda turizmde dünyanın 6. büyük ülkesiyiz. Deneyimlerimizi Rusya ile paylaşmaya hazırız. Geçen sene 40 kişilik sektör çalışanına Türkiye’de eğitim verdik. Turizm sektöründe karşılıklı yatırımlara önem veriyoruz. Özellikle Soçi’de yapılacak Olimpiyat Oyunları’nda Türk firmalarına büyük görevler düşüyor” diye konuştu.
Rusya ile Türkiye arasında siyasi ilişkilerin de çok iyi düzeyde olduğuna ve Rus mevkidaşı ile yılda en az iki kere biraraya geldiklerini belirten Günay, “Turizm, ülkemiz için büyük ekonomik potansiyeldir. Her yıl yaklaşık 30 milyon yabancı turisti ağırlıyoruz ve 30 milyar dolar ekonomik kazanç sağlıyoruz. Ama ekonomik potansiyel dışında turizmin en önemli yönü barışa yaptığı katkıdır. Zira turizm sayesinde kültürler arası kaynaşma, tanışma ve barış sağlanıyor. Dolayısıyla ekonomik kalkınma için de barışa ihtiyaç vardır. Turizm 21. yüzyılda barışı sağlayıcı en önemli sektör olacağını söyleyebilirim” şeklinde konuştu.
Rusya Federal Turizm Ajansı Başkanı Aleksandr Radkov ise konuşmasında geçen yıl Türkiye’yi üç buçuk milyon Rus turistin ziyaret ettiğine dikkat çekerken, “Türkiye’ye gerçekten teşekkür ediyoruz. Sırf vatandaşlarımızı ağırladığı için ve vatandaşlarımızın bu ülkede dinlenerek sağlıklarına kavuştukları için değil aynı zamanda turistlerimize tüketici kültürü verdiği için Türkiye’ye teşekkür ediyoruz. Zira Rus turistler Türkiye’de hizmet konusunda çok bilinçlendiler. Türkiye’de gördüklerini Rusya’da da kaldıkları otellerde talep etmeye başladılar. Tüketici bilincinin değişmesi çok önemli” dedi.
Sonraki Haber