Sanatı krize soktular!

Sanatı krize soktular!

İspanya'nın yaşadığı ekonomik kriz toplumun her kesimini etkilerken, kültür-sanat etkinlikleri de büyük ölçüde kesintiye uğradı.

İspanya'da kültürel hizmetlerden alınan verginin yüzde 8'den yüzde 21'e çıkartılmasının ardından, 2013 devlet bütçesinde kültür-sanat etkinliklerinde ortalama olarak yüzde 30'luk bir kesinti yapıldığı görüldü.

Ülkedeki 52 resmi kütüphanenin bütçesi yüzde 60 azaltılırken, gelecek yıl için yeni kitap alımında hiçbir yardım yapılmayacağı açıklandı. Başkent Madrid'deki dünyaca ünlü müzeler de kemer sıkmak zorunda kalırken, Prado Müzesi yüzde 30, Reina Sofia Müzesi yüzde 25, Thyssen Müzesi yüzde 33'lük kesinti yaptı.

Ayrıca tiyatrolara yapılan devlet yardımı gelecek yıl yüzde 30 azaltılırken, benzer durum Sinema Enstitüsü (yüzde 30) ve Ulusal Sinema Fonu (yüzde 20) için de geçerli oldu.

Bu arada Madrid özerk yönetiminde son 7 yıldır uygulanan, her Salı günü 60 yaş üstüne 1 avroya sinema bileti promosyonu da 2013 yılından itibaren kaldırılacak. Yaşlılara yönelik bu etkinlik için yılda 1 milyon avro bütçe ayıran Madrid özerk yönetimi, ekonomik krizden dolayı bunu kestiğini duyurdu. Son 7 yıl içinde 60 yaş üstü toplam 2,7 milyon kişi 1 avroya sinemada film izlerken, Salı günkü izleyicilerin yüzde 77,27'sini yaşlıların oluşturduğu kaydedildi.

Öte yandan kesintilere, İspanyol sanat dünyası tepki gösterdi.

Kraliyet Tiyatrosu Sanat Direktörü Gerard Mortier, basına yaptığı bir açıklamada, ''Sanatın bir lüks olduğu fikrini sona erdirmek lazım. (Okullar ve hastaneler kapatılırken, operaya para vermek zordur) demek, demagojidir. Benim için vergilerin sanatta artıp, sporda artmamasını görmek çok zor oldu. İspanya markası sadece Ronaldo olamaz, çünkü Kraliyet Tiyatrosu'na son iki yıldır yapılan mali yardım, bu futbolcunun bir yıllık maaşına denk düşüyor'' şeklinde konuştu.

Milli Kütüphane eski direktörü Milagros del Corral, ''Kitapsız bir kütüphane kültürel animasyon merkezine dönüşür, bir kütüphane olmayı bırakır'' değerlendirmesinde bulunurken, İspanya Görsel ve İşitsel Yapımcılar Dernekleri Federasyonu Başkanı Pedro Perez de ''İspanyol sinemasının zemini sallanıyor'' diyerek endişesini dile getirdi.

Sonraki Haber