Sanayi üretimi arttı

Önceki iki ayda yavaşlayan sanayi üretimi, mayıs ayında hızlandı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yüzde 5.6 arttı.

TÜİK, mayıs ayına ilişkin sanayi üretimi verilerini açıkladı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 5.6 arttı. Piyasada beklenti yüzde 3.6 artış olacağı yönündeydi. Yüzde 1 artması beklenen mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,6 arttı.



TÜİK'in açıkladığı verilere göre; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1,6 arttı. Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2016 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0,1, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,9 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,3 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,6 artış yaşandı. Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2016 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0,8 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 6,3 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 3,2 arttı.

Öte yandan ana sanayi grupları (MIGs) sınıflamasına göre, 2016 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 3,5 ile sermaye malı imalatında gerçekleşti.

Ulaşım araçlarının imalatında yüzde 12 artış

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2016 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 12,0 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 11,1 ile motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı ve yüzde 10,5 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı takip etti.

En yüksek azalış deride

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2016 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre en yüksek azalış yüzde 7,7 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatında gerçekleşti. Bu azalışı, yüzde 3,5 ile içeceklerin imalatı ve yüzde 2,4 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı takip etti.

KALKINMA BAKANI LÜTFİ ELVAN: BEKLENTİLERİMİZİN ÜZERİNDE
Kalkınma Bakanı Lütfi̇ Elvan, sanayi üretimi endeksinin mayısta aylık ve yıllık bazda beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleştiğini belirterek, "Bu veriler, sanayide çarkların yine hızlı bir şekilde dönmeye başladığının en açık ve güçlü göstergesi oldu." ifadesini kullandı.
Elvan yaptığı yazılı açıklamada, mayıs ayına ilişkin Sanayi̇ Üreti̇m Endeksi̇ ve cari̇ açık verilerini değerlendi̇rdi.
Söz konusu ayda mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,6, bir önceki aya göre ise yüzde 1,6 oranında arttığını anımsatan Elvan, arındırılmamış sanayi üretim endeksinin de yüzde 7 ile piyasa beklentilerinin üzerinde yükseldiğini bildirdi.
Elvan, arındırılmamış verilere göre imalat sanayisindeki üretimin yıllık bazda yüzde 8,1 arttığını belirterek, "Sanayi üretimi mayıs ayında aylık ve yıllık bazda beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleşti. Bu veriler, sanayide çarkların yine hızlı bir şekilde dönmeye başladığının en açık ve güçlü göstergesi oldu." değerlendirmesinde bulundu.
Sermaye malı imalatında yaşanan önemli orandaki artışın ikinci çeyrekteki yatırım harcamaları açısından olumlu olduğuna işaret eden Elvan, şunları kaydetti:
"Dayanıksız tüketim malı üretimindeki ciddi artış da özel tüketim harcamalarında yılın ilk çeyreğinde gözlenen canlılığın ikinci çeyrekte de devam ettiğini gösteriyor. Mayıs ayında sanayi üretiminde olumlu takvim etkisi, reel ihracatta güçlü artışla otomotiv sektöründe üretim ve ihracatta kaydedilen yüksek oranda artış sanayi üretimindeki yükselişi destekleyen en önemli faktörler oldu. Mayıs ayında sanayi üretiminde kaydedilen bu yüksek oranlı artış, yılın ikinci çeyreği için büyüme tahminlerini olumlu yönde etkileyecektir."
Elvan, mayıs ayında cari açığın, geçen yılın aynı ayına göre 1,4 milyar dolar azalarak, 2,9 milyar dolara gerilediğini belirtti.
Cari açıktaki azalma eğiliminin devam ettiğine ve Orta Vadeli Program hedefleriyle uyumlu seyrettiğine dikkati çeken Elvan, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Açıklanan bu veriler ekonomimizin sağlam temeller üzerinde ilerlediğini gösteriyor. Hükümet olarak her zaman büyüme, ihracat ve istihdama katkı sağlayan sanayicimizin ve iş adamlarımızın arkasındayız. Göstergelerin daha olumlu yönde gelişmesi için birçok adım atıyoruz. İş ve yatırım ortamını iyileştirmek, iş adamlarının ve sanayicilerin önünü açmak için çok önemli düzenlemeleri hayata geçiriyoruz. Ekonomimizin büyümesi ve istihdamın artması için engelleri bir bir ortadan kaldırıyoruz. Tüm bu tedbirler devreye girdiğinde Türkiye ekonomisi çok daha iyi bir konuma gelecek ve benzer ülkelerden pozitif yöndeki ayrışmasını güçlendirecektir.
Ayrıca, Rusya ile ilişkilerin düzelmesi, İran ile olan ticaretin artması, uluslararası finans piyasalarındaki olumlu ortam ve son bir yıldaki en düşük seviyesine inen Türkiye’nin risk primi, önümüzdeki dönemde büyümeyi, büyümenin finansmanını, ihracatı ve turizm sektörünü olumlu yönde etkileyecektir."
Sonraki Haber