Sosyetik vurguncuya yurtdışına çıkış yasağı

Fatih-Fulya Terim, Hıncal Uluç, Petek Dinçöz gibi ünlülerle pek çok işadamının hesaplarında toplam 17.5 milyon dolarlık vurgun yapıldığı iddiasıyla açılan soruşturmada bankacılara yurtdışı yasağı ve adli kontrol geldi.

BİR bankanın Levent özel bankacılık şubesinde, Fatih-Fulya Terim, Hıncal Uluç, Petek Dinçöz gibi ünlülerle pek çok işadamının hesaplarında vurgun yapıldığı iddiasıyla açılan soruşturmada bankacılara yurt dışı yasağı ve adli kontrol geldi.

Bankanın ve müşterilerin 17,5 milyon dolar zarara uğratıldığı öne sürülen vurgunun iç yüzü, şüphelilerin savcılık ifadeleriyle ortaya çıktı. Bankacılar, üstlerinin talimatıyla hedef olarak belirledikleri, mevduatı yüksek ama sahiplerince bire bir takip edilmeyen hesapları talimat ve onay olmaksızın vadesinden önce bozmakla suçlanıyor.

İddialara göre, bankacılar vadesi bozulan paralarla döviz ve diğer piyasalarda işlemler yapıp şubeye kar yaratmış. Bu sayede şubenin hedefi tutturulmuş bankacılar da bu hedeflerin tutması nedeniyle prim almış.

İMZA VERECEKLER 7 YIL HAPİSLERİ İSTENİYOR

Nitelikli dolandırıcılıktan başlatılan soruşturma, hizmet sebebiyle emniyeti suiistimalden yürüyor. TCK 155/2’de düzenlenen suçlarda 1 yıldan 7 yıla kadar hapis ve 3 bin güne kadar adli para cezası isteniyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada 29 şüpheli bankacı ifade verdi. Savcı, şüphelilerden portföy yöneticileri C.D.Ç, Ö.O, S.T., Z.A, C.Ç, E.T.K ve bankanın hazine pazarlama grubu müdürü L.L.F.B’ye yurtdışına çıkış yasağı koydu, 15 günde bir imza vermeleri için adli kontrol kararı aldı.

Soruşturmaya konu vurgunun, sanık personelin ifadelerinden çarpıcı detayları şöyle:

VURGUNUN ADI ‘YENİ BANKACILIK’

Portföy yönetmeni E.T.K: “Adlarına döviz alım-satımı yaptığımız müşterilerden genel onay alıyorduk. Ancak bu işlemler sonucu hesaplarda yüksek tutarda zarar oluşmaya başladıktan sonra, zararlar konusunda müşteriler bilgilendirilmedi. BELBEK raporlarında işlemler gözüküyordu ancak kar-zarar olduğu belli olmuyordu. Müşteriler BELBEK raporunu imzalarken kar veya zarar ettiklerini bilmiyorlardı. Yönetim kadrosundakiler portföy yönetiminin yeni bankacılık şekli olduğunu, müşterilerinin hesaplarının sabit değil, hareketli kullanılması gerektiğini, müşterilerin ikna edilmesi gerektiğini söyleyerek personeli bu tür işlemlerin yapılmasına özendiriyorlardı.”

BDDK raporuyla ortaya çıktı

PERSONEL hakkında ilk teftişi banka yaptı. BDDK, 5 yeminli murakıbı bankadaki usulsüz işlemleri araştırmakla görevlendirdi. Murakıpların hazırladığı “usulsüz işlemler hakkında rapor”da konunun SPK’ya bildirilmesi önerilerek, “Bankacılık Kanunu’nda belirtilen ‘İşlemlerin kayıt dışı bırakılması ve gerçeğe aykırı muhasebeleştirme’ suçu kapsamında değerlendirilebileceği düşünülmektedir. Personel (29 kişi) hakkında savcılığa suç duyurusu yapılsın” denildi. Raporda şüphelilerin usulsüz işlemleri sonucu bankanın toplam 16.828.812 dolar zararına neden oldukları, ek şikayet üzerine müşterilere yapılan ödemelerle bu rakamın 17.556.382 dolara yükseldiği vurgulandı. BDDK da 20 Mart 2012’de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Sonraki Haber