SPK'dan üye ataması resmileşti

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kurumsal yönetim ilkelerinin uygulanmasını sağlamak için borsa şirketlerinin yönetim kurullarına resmen üye atayabilecek.

SPK'nın, Kurumsal Yönetim İlkelerinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına İlişkin Tebliğ'de değişiklik yapan tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, borsa şirketlerinin yönetim kurulunun, zorunlu kurumsal yönetim ilkelerinin uygulanmasını sağlamak üzere karar alamaması halinde SPK, yönetim kurulundan, genel kurulu 30 gün içinde yapılması için toplantıya çağırmasını talep edecek. Bu süre içerisinde yönetim kurulunun genel kurulu toplantıya çağırmaması veya genel kurulun toplanarak karar almaması halinde SPK, yönetim kurulunun toplanabilmesi ve karar alabilmesi için asgari sayıda üyeyi, yerlerine yeni atamalar yapılıncaya kadar resen atayacak. Yeni yönetim kurulu, SPK'nın uygun görüşünü almak suretiyle esas sözleşmede zorunlu kurumsal yönetim ilkelerine uyumu sağlayacak.

SPK, borsa şirketlerinin, kurumsal yönetim ilkelerinin uygulanmasını sağlamak için yeterli sayıda yönetim kurulu üyesinin bulunmasına karşın, yönetim kurulu veya genel kurulun gerekli kararı almaması halinde, bu ortaklıklara 30 gün süre verecek.

Söz konusu sürede uyum için gerekli işlemlerin yapılmaması halinde SPK, asgari sayıda üyeyi, mevcut yönetim kurulu üyelerinin yerine resen atayacak. Yeni yönetim kurulu, SPK'nın uygun görüşünü almak suretiyle esas sözleşmede zorunlu kurumsal yönetim ilkelerine uyumu sağlayacak.
Sonraki Haber