Süt sektöründe kriz korkusu!

Tire Süt Kooperatifinin Başkanı Mahmut Eskiyörük, sonbahar aylarında süt sektöründe bir krizden endişe ettiklerini söyledi.

Sütte üretim artışına karşın tüketimin beklentinin altında kalması üreticiyi endişelendiriyor.

Günlük 2 bin tona yakın süt üretimiyle Türkiye'nin süt merkezi olarak gösterilen Küçükmenderes Havzası'nın en büyük kooperatiflerinden Tire Süt Kooperatifinin Başkanı Mahmut Eskiyörük, üretimin ihtiyacın çok üzerine çıktığını, sonbahar aylarında bir krizden endişe ettiklerini söyledi.

Son 10 yılda sağlanan devlet teşvikleriyle hayvan sayısı ve süt üretiminin hızla arttığını, üretimin rekor seviyelere ulaştığını belirten Eskiyörük, tüketimin en yüksek olması gereken Temmuz ayında satışların artmamasının şaşkınlığını yaşadıklarını dile getirdi.

Mevcut tabloda Türkiye'de üretilen sütün ancak yüzde 60'ının tüketilebildiğini, turizm sezonunun bitmesiyle sıkıntının daha da büyüyebileceğini dile getiren Eskiyörük, "Sütte üretimi artırmak iyi ama ihtiyacın ve ihracatın üzerinde üretmek tehlikelidir. Türkiye yine o tehlike çemberine girdi. Şu anda üretim fazlamız var. İhraç etmemiz gerekiyor ama satamıyoruz çünkü dünyada süt fiyatları daha ucuz. Temmuz ayı sütün en çok talep gördüğü üretimin en düşük olduğu bir dönem olmasına rağmen ilk defa bu dönemde süte talep olmadığı bir ayı yaşıyoruz. Bu da bizi korkutuyor" dedi.

Ekim ayı geldiğinde turizm sezonu da bitince büyük bir kriz yaşama endişesi başladığını kaydeden Eskiyörük, 2008'de benzer bir kriz yaşandığını hatırlattı.

Eskiyörük, "Bugünden tedbir almazsak, bu fazlalığı eritmezsek bunun bedelini çok acı öderiz. 2008'deki kriz sonrası 2010'da 3 milyar dolarlık canlı havyan ithalatı yapmak zorunda kalmıştık. Benzeri bir tabloyu tekrar görmek istemiyoruz" diye konuştu.

İhtiyaç fazlası sütün ihraç edilmesi için sanayiciye devlet desteği verilmesi gerektiğini ifade eden Eskiyörük, dünya fiyatlarıyla Türkiye fiyatlarının arasındaki farkın ihracata verilecek teşvik yoluyla kapatılması halinde stokların eriyebileceğini belirtti.
Sonraki Haber