Tarım yapana servet KATAR!

Kraliyetin genç üyeleri Türkleri zengin edebilir!

CİA World Fact Book'da yer alan bilgilere göre 102.800 USD ile dünyanın kişi başına düşen geliri en yüksek ülkesi. 57 yıl yetecek kadar petrolü ve onaylanmış rezervleri ile dünya doğal gaz rezervinin % 13 üne sahip bir ülke. Oldukça zengin.
2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak. Bu durum yatırımları ciddi şekilde tetikleyecek. Katar Metro Sistemi gibi büyük altyapı yatırımları hızla yaşama geçecek. Sadece turizm için 65 milyar USD yatırım yapmanın plandığını söylersem pastanın büyüklüğü daha rahat anlaşılacaktır.
ENR'e göre (Engineering News Record) dünyanın en büyük 225 taahhüt firması arasında 23 Türk firması var ve işlem hacmi açısından Çin'in ardından ikinci sıradayız. Dolayısıyla Katar Türkiye için çok önemli bir ülke ve önemli potansiyel arz ediyor.
Zaten daha önce de yüksek tutarlı projlere için bu ülkeye Türk Müteahhitleri gitti.
Katar eski bir İngiliz Sömürgesi yani hukuki, finansal ve ekonomik alt yapısı İngilizler tarafından kurulmuş ve İngiliz Eğitimi almış Kraliyet Ailesi tarafından devam ettiriliyor.
Sanırım bu ülkeye müteahhit olara giderken dikkat edilmesi gereken en önemli konu da çok ayrıntılı ve detaylı yasal düzenlemeler olması.
Mesela bu ülkede çalışan inşaat sektöründeki işçiler 2004 yılı 14 sayılı yasaya tabi ve bu yasaya göre işçilerin düzenli tıbbi kontrolden geçirilmesi gerekiyor. Aykırı durum ise hem para hem hapis cezasıyla cezalandırılıyor. Ama bir kere giderim çözeriz diye düşünürseniz yanılırsınız çok sıkı kontroller var. sadece yapı ruhsatı almak için 6 değişik kamu kurumundan 17 aşamalı bir süreç geçmeniz gerektiğini yazarsam işlemlerin ne kadar detaylı olduğunu anlarsınız.
Bugünlerde Türkiye'deki alışkanlıkları ile Katar'a giden Türk Müteahhitlerin bu ülkede ciddi zararlar ettiği konuşuluyor bu ülkedeki yasal düzenlemeler nedeniyle maliyetlerin surpriz bir şekilde Türkiye'nin iki katına çıktığı anlatılıyor.
Çözüm, Kraliyet ailesinin genç ve hırslı üyelerinden biri ile işbirliği ve ortaklık yapmak. Büyükler zaten ciddi zenginliğe ulaştığı için sizinle ilgilenmeyecektir. Böyle bir ortaklık yolunuzu açacak, ,ilişkileriniz güçlendirecek maliyetinizi düşürecektir.
Son olarak Katar'da hiç bir şey yetişmediği için Tarım inşaattan daha büyük potansiyel arzediyor, özellikle seracılık. Ciddi kazançlar elde etmek mümkün ancak yukarıda tarif edilen Katarlı ortak şart.
Bu konuda bir başka problem de sanırım çölde tarım konusunda en iyi teknolijinin İsrail'de olması.
Son söz; Katar çok zengin bir ülke,Petrol ve gaz yatakları sayesinde hergün zenginliğine zenginlik katıyor. Ülkemiz için büyük bir kazanç kapısı olabilir. Üstelik güvenlik problemi olmayan nadir arap ülkelerinden biri ama dikkatli olmak gerekiyor.

Sonraki Haber