Tek tuşla adalet!

TOBB Başkan Yardımcısı'ndan çarpıcı tahkim açıklaması

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, bilgisayarın bir tuşuyla ticaret yapılıyorsa, çıkan sorunların da çok hızlı halledilmesi gerektiğini bildirdi.

İstanbul Uluslararası Tahkim Merkezi Konferansı'nın açılışında konuşan Yavuz, uluslararası ticari tahkimin, uluslararası ticari uyuşmazlıkların çözümünde en çok tercih edilen çözüm mekanizması olarak kabul edildiğini belirterek, iş adamları için ''vakit nakit'' olduğu için tahkimin önemli olduğunu söyledi.

Bilgisayarın bir tuşuyla ticaret yapılıyorsa, çıkan sorunların da çok hızlı halledilmesi gerektiğini ifade eden Yavuz, ''Bu devir, hızlı balığın büyük balığı yediği bir devir. O yüzden uyuşmazlıkları, anlaşmazlıkları, hızlı bir şeklide karara bağlayan tahkim gibi mekanizmalar çok önemli'' diye konuştu.

Tahkim uygulamasının üst seviyelerde olduğu ülkelerde, siyasi istikrarın ekonomik gelişmeyi olumlu etkilediğinin çok net görüldüğüne dikkati çeken Yavuz, ekonomik gelişmeyle tahkime olan ilginin ve ihtiyacın arttığı söyledi.

Son 10 yılda Türkiye'nin, ekonomik kalkınma noktasında çok önemli mesafeler kat ettiğini, Cumhuriyetin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023 yılında, dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olma hedefinin benimsendiğini anımsatan Yavuz, şunları kaydetti:

''Ama 2023 yılına fazla zamanımız kalmadı. Hızlı ve etkili işleyen hukuk sistemi, bugün bizim için elzem noktada. Dolayısıyla, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi ve İstanbul Uluslararası Tahkim Merkezi projelerini, hedeflerimize ulaşma noktasında doğru adımlar olarak görüyorum. Fakat bu tür merkezlerin sadece kurulmasının yeterli olmayacağını hepimizin görmesi gerekiyor.''

Profesyonel seviyede tahkim konusunda artan bir farkındalık olduğuna dikkati çeken Yavuz, tahkim mekanizmasını özel sektörün yanı sıra kamu idarelerinde ve hukuk organlarında kabul gören bir mekanizma olması gerektiğini belirtti.

Türkiye'nin, coğrafi konumu ve hukuk sistemi bakımından bölgede önem arz eden bir ülke konumunda bulunduğunu anlatan Yavuz, ''Bu avantajlı durumu dikkate aldığımızda eminim ki, iyi işleyen bir uluslararası tahkim merkezi, İstanbul'u, dolayısıyla ülkemizi çekim merkezi haline getirecek. İstanbul, tarihi derinliği, coğrafi konumu, ticaret hacmi, ulaşım kolaylığı ve ticaretin yoğun olduğu bölgelere yakınlığıyla, bu potansiyele fazlasıyla sahiptir'' diye konuştu.

Tahkim ve arabuluculuk sisteminin gelişmesine destek vermek üzere dava değeri üzerinden alınan nispi harcın yerine maktu harcın alınmasını, eylem planlarına eklettirdiklerini ifade eden Yavuz, iyi işleyen bir merkezden ve dolayısıyla tahkim mekanizmasından herkesin fayda göreceğini kaydetti.

Herkesin ortak çalışmasıyla İstanbul Tahkim Merkezi'nin, hedeflenen konumuna ulaşacağını bildiren Yavuz, ''Bu hususta, bir yarış bir rekabet yoktur, olmamalıdır'' dedi.

İstanbul Uluslararası Tahkim Merkezi Konferansı'nın açılışında konuşacağı duyurulan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İstanbul'daki programının uzaması nedeniyle konferansa katılmadı.
Sonraki Haber