THY işçilerinden uyarı eylemi kararı

Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin açıkladı

Türk Hava Yolları (THY) yönetimi ile 24. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşamayarak greve giden Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, THY Yönetim Kurulu'nun "yasa dışı grev kırıcılığı" yaptığının mahkeme kararı ile belirlendiğini öne sürerek, "Grevi sürdüren işçiler olarak, mahkemenin verdiği kararın bir an önce uygulanması için, 24 saatlik uyarı eylemi yapmaya karar verdik" dedi.

Yeşilköy'deki THY Genel Müdürlük binası önünde toplanan sendika üyeleri, üzerinde "Grev kırıcılığına son", "THY işverenini, mahkeme kararına uymaya davet ediyoruz" yazılı pankartlar açarak, çeşitli sloganlar attı. Burada gazetecilere konuşan Hava-İş Sendikası Başkanı Ayçin, mahkeme tarafından verilen "grev kırıcılığı" kararının uygulanması için işçilerle birlikte grev alanında toplandıklarını söyledi.

Ayçin, her zaman yargı yoluyla haklarını arama yolunu seçtiklerini ifade ederek, "Yargı, bilirkişinin de tuttuğu raporla THY yönetiminin yaklaşık bin 600 kişinin grevde olduğu bir işyerinde, grev yokmuş gibi seferlerinin normal seyrinde yapıldığını gösterme çabasının, ancak grev kırıcılığı yaparak mümkün olabileceği şeklindeki kararını vermiş oldu. Biz de grevi sürdüren işçiler olarak, mahkemenin verdiği kararın bir an önce uygulanması için 24 saatlik uyarı eylemi yapmaya karar verdik" diye konuştu.

THY yönetimin yaklaşık 800 "part-time" elemanı işe alarak grev kırıcılığı yaptığının bilirkişi raporlarıyla tespit edildiğini savunan Ayçin, şunları söyledi: "Mahkeme, gerekçeli kararını ilgili işveren tarafına tebliğ ederek, karara uygun önlemlerin alınması istemiştir. Bu arada sendika olarak biz de önce Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF) ile Uluslararası Çalışma Örgütü'ne (İLO)'ya gerekli başvuruda bulunarak, bu kararın takipçisi olmalarını ve bize destek vermelerini istedik."

-Grevdeki işçilerin görevine geri döndüğüne yönelik haberler-

Ayçin, THY Yönetimi'nin "greve katılan 250 kişin işine geri döndüğüne dair" açıklamasına da yanıt verdi. Yaklaşık bin 350 işçinin greve devam ettiğini savunan Ayçin, "THY yönetimi, en son oluşturduğumuz grev komitesi üzerinden yapmış olduğu girişimlerle, yaklaşık 500 civarında arkadaşın işe döneceği görüntüsünü yaydı. İki gün üst üste, birinci gün saat 17.00'ye, ikinci gün saat 15.00'e kadar verilen sürelerle 'işe dönüşlerini yaparlarsa grevde geçen süreleri çalışmış olarak kabul edeceklerini' söyleyip grevi kırmaya çalıştılar. Fakat bunda başarılı olamadılar. Bu saatten sonra da içeri bir dönüş olması söz konusu değildir" değerlendirmesinde bulundu. Açıklamanın ardından bir süre halay çeken gruptakilerin bekleyişleri devam ediyor.
Sonraki Haber