TL devalüe olmalı

FED sonrasında sert hareketlerin yaşandığı gelişen ülke kurlarında daha büyük bir devalüasyon olması gerektiği savunuluyor

FED’in varlık alımlarını sınırlayacağı haberi ile doların güçlenmesi bununla birlikte ABD tahvillerindeki yükseliş gelişen ülke kurları üzerinde sert hareketlere neden oldu.
Goldman Sachs’a göre ise Brezilya reali, Şili Peso’su ve Türk Lirası’nda cari açığın daraltılması için daha fazla değer kaybı olması gerekiyor.
Lira, Güney Afrika Rand’ı, Hint Rupi’sinin ticari ağırlık olarak yüzde 30 devalüe olması gerektiğini dile getiren Goldman Sachs analisti Themistoklis Fiotakis real ve peso için ise yüzde 20 devalüasyon yaşanması gerektiğini savundu.
Geçtiğimiz ay FED’in varlık alımlarını kısma sinyali sonrasında yüzde 10’luk düşüş ile gelişen ülke kurlarında en çok değer kaybeden real olurken, TL’de en çok değer kaybedenler de üst sıralarda yer aldı.
ABD, Almanya ve Japonya tahvil faizlerindeki yükseliş de gelişen ülkeler için baskıyı arttırıyor.
Fiotakis’e göre dış hesaplara den gelebilmesi için döviz kurlarında daha büyük bir düşüş yaşanması gerekiyor. Fiotakis, kısa vadede EM tahvillerinde ve kurlarda aşırı satış yaşandığı düşünülse de uzun vadeli geri çekilmenin başlangıcı olarak görülmesi gerektiğini belirtti.
TÜRKİYE İÇİN UYARMIŞTI
Goldman Sachs Türkiye'nin dış kırılganlıklarını ve kur üzerinde aşırı baskıları artırdığını vurguladı.
Goldman Sachs, yayınladığı CEEMEA bölgesi ekonomi raporunda Türkiye'ye de ver verdi. Gelişmekte olan piyasalarda risk algılamalarınınson haftalarda kötüleştiğini belirten Goldman Sachs, FED politikasına ilişkin devam eden belirsizliğin daha fazla finansal şok oluşturabileceğini belirtirken, Türkiye'nin dış kırılganlılarını ve kur üzerinde aşırı baskıları artırdığını vurguladı.
Risk algılamalarında keskin kötüleşmeye bağlı olarak bazı politika ayarlamalarının gerekebileceğini ifade eden Goldman Sachs, TCMB'nin faiz koridorunu genişletmesinin daha olası olduğuna inandıklarını belirtti.
TCMB'nin 2013 sonuna kadar faiz koridorunun üst bandını oluşturan borç verme faizini 250 baz puan artırarak yüzde 6.50'den 9.0'a çıkaracağınıtahmin eden Goldman Sachs, 2013'ün ikinci yarısında faiz koridoru alt bandının yüzde 3.50 ve politika faizinin yüzde 4.50'de bırakılacağını öngörüyor. Goldman Sachs, 2014 yılında ise tüm faiz oranlarında 100 baz puan artırım yapılmasını bekyliyor.
Goldman Sachs raporunda 3, 6 ve 12 ay için doları Türk Lirası paritelerine yönelik tahminlerini de revize etti. 3, 6 ve 12 ay için 1.85, 1.88 ve 1.90 olan tahminler 1.92, 2.00 ve 2.00 olarak revize edildi.

thelira
Sonraki Haber