Tüketiciden "kart aidatı" tepkisi

Aidatsız kart sorunları çözmez

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının üzerinde çalışmalarını sürdürdüğü Tüketici Hakları Yasa Tasarısı taslağının kredi kartı aidatları ve bankaların aldığı ücretler konusundaki sorunlara çare olamayacağı savunuluyor.
Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar, üzerinde çalışılan düzenlemeye ilişkin Gümrük ve Ticaret Bakanlığına görüşlerini sunduklarını ancak bunların taslakta ne oranda yer bulduğunu bilmediklerini söyledi.
Taslakta birçok alanda tüketici lehine iyileştirmeler olmasına karşın özellikle bankaların aldıkları kart aidatları ve hizmet ücretleri konusunda "geriye gidişin" söz konusu olduğunu ileri süren Çakar, Bakan Hayati Yazıcı’nın bankaların bundan sonra biri peşin diğeri taksitli alışverişler için olmak üzere iki çeşit kart verileceğini söylediğini hatırlattı.
Taksitli alışverişlerle ilgili kartlarda yıllık kart aidatı alınacağını belirten Çakar, "10 yıl geriye dönük olarak yıllık kart aidatının istenebileceğine ilişkin Yargıtay kararı var. Bu, yasal hale gelince vatandaş hakkını arayamayacak. Dolayısıyla Yargıtay kararı hiçbir işe yaramayacak" dedi.
"Hak arama yolu kapanacak"
Bankaların verdikleri hizmetlerden dolayı aldıkları çok sayıda işlem ücreti olduğunu anlatan Çakar, düzenleme ile bunların da yasal hale geleceğini dile getirdi.
Bu ücretleri Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun belirleyeceğini ifade eden Çakar, her iki konuda da iyileştirmeler yapılmadıkça taslağın tüketici haklarına uygunluğundan bahsedilemeyeceğini kaydetti.
Taslakta tüketici lehine birtakım iyileştirmeler olmasına karşın kart aidatları ve hizmet ücretleri konusunun tüketiciler açısından en önemli konular olduğuna değinen Çakar, geçen yıl 400 bin üzerindeki tüketici şikayetinin yüzde 60’ının bankalarla ilgili olduğunu belirtti.
Kartların çoğu, alışverişlerin yüzde 26’sı taksitli
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, bu yılın 1. çeyreği itibarıyla Türkiye’de toplam 55 milyon 744 bin 399 kredi kartı bulunuyor.
Aynı dönemde 87 milyar liralık alışveriş kredi kartı ile yapılırken, alışveriş harcamaları kapsamındaki işlem adedi miktarı 616 milyon 386 bin 55 olarak gerçekleşti.
Merkez yetkilileri, Türkiye’de kullanılan kartların çoğunluğunun taksit imkanı sunan kartlardan oluştuğunu, aidat ödeme zorunluluğu olmayan ve sadece ödeme amaçlı kullanılabilen kartların ise tüketiciler tarafından pek ilgi görmediğini belirttiler.
Taksitli yapılan alışveriş tutarının, toplam kartlı alışveriş tutarı içindeki payının yüzde 26 seviyelerinde olduğunu ifade eden BKM yetkilileri, aidatsız kartların gelecek dönemde de tüketicinin ilgisini çekmeyeceğini kaydettiler.
Sonraki Haber