Tüketiciler en çok onlardan şikayetçi

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, tüketicilerin en çok mağduriyet yaşadığı kurumların başında bankaların geldiğini, tüketici hakem heyetlerine yapılan tüketici şikayetlerinin büyük çoğunluğunun bankalarla ilgili olduğunu belirtti.

Şahin, "2014 yılında tüm hakem heyetlerine gelen 5,5 milyon tüketici şikayetinin yaklaşık 4,5 milyonu, 2015 yılındaki 3 milyon şikayetin ise 2 milyonu banka ve bankacılık işlemleriyle alakalı. 2016 yılının ilk 4 ayında Tüketiciler Birliği'ne gelen 3 bin 280 şikayetin de yine bin 500'ü bankalarla ilgili." dedi.

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 yıl öncesine kadar vatandaşların en çok kapıdan satış yapan firmalar tarafından mağdur edildiğini ve en çok bu konuda şikayet aldıklarını, ancak son birkaç yıldır bankalar hakkında gelen şikayetlerin diğer tüm sektörleri geçtiğini ifade etti.

Tüketicilerin bankacılık işlemlerinin artmasıyla birlikte bankaların da haksız uygulamalarını artırdığını, vatandaştan ilginç başlıklar altında para aldığını veya ücret kestiğini anlatan Şahin, bir şekilde bunlardan haberdar olan tüketicinin soluğu hakem heyetlerinde veya tüketici birliklerinde aldığını aktardı.

Şikayetlerin yüzde 90 gibi çok büyük oranının bankalara yönelik olduğunu tespit ettiklerini dile getiren Şahin, şunları kaydetti:

"2014 yılında tüm hakem heyetlerine gelen 5,5 milyon tüketici şikayetinin yaklaşık 4,5 milyonu, 2015 yılındaki 3 milyon şikayetin ise 2 milyonu banka ve bankacılık işlemleriyle alakalı. 2016 yılının ilk 4 ayında Tüketiciler Birliği'ne gelen 3 bin 280 şikayetin de yine bin 500'ü bankalarla ilgili. Tüketiciler Birliği'ne gelen şikayetler aslında Türkiye ortalamasını da veriyor çünkü 40 şubesiyle Türkiye'nin en büyük tüketici birliğiyiz. Verileri şubelerimize gelen şikayetleri toplayarak oluşturuyoruz. Bankalar, en çok kredi verirken aldıkları komisyon, peşin faiz uygulamaları veya kredi kartı aidatları hesap işletim ücretleri gibi konularda tüketiciyi mağdur ediyor."

Genel anlamda bankalarla ilgili şikayetlerin yıllara göre azalıyormuş gibi görüldüğüne dikkati çeken Şahin, bunun en büyük nedeninin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun (BBDK) çıkardığı yönetmelik olduğunu söyledi.

Şahin, 2 yıl öncesine kadar bankalarla alakalı şikayetlerde tüketicinin, kanunun verdiği yetkiyle hakem heyetlerine gidip ihlal edilen haklarını geri alınabildiğini ancak 3 Ekim 2014'te BDDK'nın yayınladığı yönetmelikle tüketicinin hakem heyetine gitmesinin önüne geçildiğini anlattı.

Tüketici Kanunu'nda bankaların kendi menfaatlerine yaptıkları işlerden dolayı tüketiciden bir bedel talep edemeyeceğinin vurgulandığını, bununla birlikte faiz dışında alacağı giderlerin, kalemlerin BDDK tarafından kanunun ruhuna uygun olarak belirlenebileceğine dair BDDK'ya yetki verildiğini belirten Şahin, şöyle devam etti:

"En basit örneği ekspertiz ücreti. Bankalar bunu kendi menfaati için yapıyor ama BDDK'nın 'alınan ücret yapılan işin ruhuna uygun'dur şeklinde yayınladığı yönetmelik nedeniyle tüketiciden ekspertiz ücreti alınıyor. Bu uygulama tüketicilerin hak aramalarının önüne geçti. Doğal olarak bankalarla alakalı şikayet azalırken tüm genel şikayetlerde azalmış oluyor. Hak ihlalleri bittiği ya da azaldığı için şikayetler azalmış değil. Hak ihlalleri artarak devam etmesine karşın şikayetlerin azalması tüketicilerin aleyhine bir durum. Bunun çözüme kavuşturulması gerektiğine inanıyoruz ve bu konuda bakanlık nezdinde girişimlerde bulunuyoruz."

Şikayetler artık hakem heyetlerine iletilemiyor

Tüketiciler Birliği'ne 2014 yılında gelen 10 bin şikayetin 9 bine yakınının bankalarla alakalı olduğunu ve tamamının hakem heyetlerine götürülerek mağduriyetin giderildiğini, hakların geri alındığına dikkati çeken Şahin, buna karşın 2015 yılında gelen 12 bin şikayetin 10 bin 300'ünün bankalarla alakalı olmasına rağmen BDDK'nın yönetmeliği nedeniyle sadece 3 bin kadarının hakem heyetlerine götürülebildiğini dile getirdi.

Tüketicinin kendilerine başvurduğunda BDDK'nın yönetmeliğinden bahsettiklerini ve hakem heyetine gitseler dahi bir sonuç çıkmadığı yönünde bilgilendirme yaptıklarını ifade eden Şahin, "BDDK'nın bu uygulaması bankaların daha çok haksız kazanç elde ederek insanların mağdur olmasına neden oluyor. Bu konuda yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğuna inanıyoruz." dedi. (AA)
Sonraki Haber