Tüm dünya bu belgeleri konuşuyor: Panamaleaks
Wikileaks skandalından sonra dünya gündemi Panamaleaks diye adlandırılan skandalla çalkalanıyor. 11 milyondan fazla belgenin bulunduğu dosyada binlerce şirketin ve dünyaca ünlü isimlerin adı kara para aklama ve vergi kaçakçılığı gibi suçlarla anılıyor
Jürgen Mossack and Ramón Fonseca isimli avukatların 1977 yılında kurduğu Panama merkezli Mossack Fonseca hukuk bürosuna ait 11 milyon sayfalık döküman dünyaca ünlü isimlerin başını ağrıtacak. 11 milyondan sayfadan oluşan 2.6 terabayt dosya büyüklüğüne sahip belgeleri ortaya uluslararası medya tarafından 'Panamaleaks' diye adlandırıldı.
Belgeler, kurulduğu ilk günden beri müşterilerine mal varlığı saklama, kara para aklama, vergi kaçırma gibi finansal konularda hizmet veren Mossack Fonseca adlı hukuk bürosunun nasıl hizmet verdiğini ve kimlerle çalıştığını gözler önüne seriyor.
Basına servis edilen 11 milyonu aşan belgelere göre, büro 40 yılda 2 milyar dolardan fazla parayı offshore şirketleri aracılığıyla aklamış.
YÜZLERCE GAZETECİ ORTAK ÇALIŞIYOR
Alman Suddeutsche Zeitung isimli gazetenin de dahil olduğu 100'ün üzerinde haber kuruluşu ile beraber çalışan Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), 'Panama Belgeleri' ismiyle yayınladığı raporda, Putin ile ilişkili kişilerin dahil olduğu pek çok işlemin olduğunu belirlediğini söyledi.
PUTİN, MESSİ VE PLATİNİ DE LİSTEDE
Dünya gündemini sarsan konu ise şirketin çalıştığı isimler... Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dünyaca ünlü Arjantinli yıldız Lionel Messi, UEFA eski başkanı Michel Platini ve isimleri henüz açıklanmayan dünyaca ünlü başka futbolcuların da dosyalarda isminin geçtiği ortaya çıktı. Ayrıca İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson, İngiltere Başbakanı gibi birçok dünyaca ünlü siyasi de Panamalı şirket ile bir dönem işbirliği yapmış.
Offshore şirketleri nedir, ne iş yapar?
Offshore kelimesi Türkçe kıyıdan uzak anlamına geliyor. Offshore şirketlerin kuruluş amacı ise tamamen vergisel düzenlemeler ile ilgili. Kişilerin ve yatırımcıları bulunduğu ülkelerdeki yüksek vergilerden kurtulabilmek için ticari faaliyetlerini vergilerin daha düşük ülkelerde sürdürmesi işlemine deniyor. Aslında offshore tamamen yasal bir işlem ve dünya üzerinde bu offshore işlemleri yapan birçok şirketler bulunuyor. Panamaleaks belgelerinde adı geçen Mossack Fonseca da dünyanın en büyük 4. offshore hizmeti verene şirketi olarak biliniyor.
Offshore işlemini sorun ise genellikle söz konusu paraların kaynağının açıklanamamasından kaynaklanıyor. Ayrıca offshore işleminin yapılma nedeninin vergi kaçakçılığı, karapara aklama gibi suç unsuru oluşturduğu durumlar da söz konusu.
LİSTELERDE KİMLER VAR? HANGİ İDDİLAR ORTAYA ATILIYOR?
Listelerde geçen iddialardam bazıları ise şöyle:
* Suriye hükümetin kendi halkını bombaladığı uçaklarının finansmanını sağlayan şirketlerin adı da bu dosyalarda geçiyor.
* ABD tarafından İran, Kuzey Kore gibi ülkelerle, Hizbullah terör örgütü ve Meksikalı uyuşturucu kartelleri ile iş yapmakla suçlanan kara listede yer alan 33 ismin ve şirketlerin neredeyse tamamı bu dosyada yer alıyor.
* 11 milyon dosyada onlarca ülke ve binlerce ismin adı geçiyor. İrish Times'da yer alan habere göre, Türkiye'den 101 şirket, 10 müşteri 152 fayda sağlayan ve 517 hissedar yer alıyor.
* Mossack Fonseca hukuk bürosunda offshore hesabı en çok olan ülkelerden birisi de İsviçre. İsviçre'den 38 bin 433 şirket, 323 müşteri ve 3 bin 467 hissedar...