Türkiye, 2015’e hasarsız giriyor

Son 1 yıldır devam eden ekonomiye dair kara tahminler yine tutmadı. Algı operasyonlarına ve sıfırcı hocaların çifte standardına rağmen Türkiye, not liginde 2015’e hasarsız giriyor…

onomide felaket senaryolarının çizildiği bu dönemde, Türkiye azalan cari açık, sürdürülebilir büyüme trendi ve cesaret verici ekonomisiyle tökezleyen Avrupa’ya inat dosta düşmana parmak ısırttı. Standard and Poors’la başlayan not açıklama takvimi Moody’sle devam etti…

TÜRK İHRACATÇISINA ÖVGÜ DİZDİ

Geçtiğimiz aylarda not kararlarını tüm dünyaya duyuran Standard and Poors ve Moody's de Türkiye’nin notunda bir değişikliğe gitmemişti. Son olarak dün gece Türkiye’ye dair not görüşünü açıklayan reyting kuruluşu Fitch, yüzde 40 azalan cari açığa dikkat çekti ve ‘Ekonominiz cesaret veriyor, ihracatçılarınız çok becerikli, ekonomi yönetiminizin değişmemesi olumlu’ diyerek Türkiye’nin notunu teyit etti.

NOT GERGİNLİĞİNİ POMLADADILAR

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in kararı öncesinde; diğer not açıklama takvimlerinin öncesinde olduğu gibi piyasalara not gerginliği pompalandı. Haftaya 74 bin 632 puandan başlayan borsa 73 bin 646 puana kadar düştü. Bankalar arası piyasada 2.30 TL’yi aşan dolar, gece geç saatlerde kararın duyurulmasından sonra 2.29 TL’ye geriledi. Ekonomide kaos beklentileri için bazı kesimlerin ellerini ovuşturduğu bu dönemde gelen Fitch açıklamasında Türkiye ekonomisine ilişkin şu 'Sağlam duruş sürüyor" mesajı verildi...

DIŞ ŞOKLARA KARŞI DAYANIKLI MALİ İSTİKRAR SÜRECEK...

FITCH'in açıklamasında şu noktaların altı çizildi:

Ekonomik dengelenme 'ilerleme' kaydetti. Yıllık kredi genişlemesi ve finans dışı sektörlerin kredilerinin yüzde 17'ye düşmesi önemli gösterge.

Cari açık da yılın 7 ayında geçen yıla kıyasla yüzde 40 azaldı...

İHRACATÇILAR ÇOK BECERİKLİ

Türk ihracatçıları Avrupa piyasalarıyla Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarları arasında geçiş göstermek konusunda son derece becerikli.
Fakat manevra alanı bundan sonra biraz daha kısıtlı olabilir ve ticaret dengesindeki ilerleyiş daha da yavaşlayabilir.

DIŞ ŞOKLARA KARŞI DİRENÇLİ

Türkiye'nin dış şoklara karşı olan direnci azımsanmamalı. Bankalar ve şirketler uluslararası sermaye piyasalarına erişebiliyor.

Geri dönüşü olmayan kredilerin oranı yüzde 3'ün altında.

Mali istikrarın devamını bekliyoruz. Jeostratejik risklerde ani bir artış beklemiyoruz.

EKONOMi YÖNETİMİ VURGUSU

Türkiye ekonomisindeki sağlıklı bankacılık yapısı ve mali konsolidasyon geçmişi büyük oranda bozulmadı. Ekonomi cesaret verici yeniden dengelenme işaretleri vermeye devam ediyor. Özellikle cari açık ve sermaye akışında ani duruş olmaksızın kredi genişlemesinde yavaşlama alanlarında.

EKONOMİ POLİTİKASI DEĞİŞİKLİĞİ YOK, BU OLUMLU...

2015 seçimlerine kadar ekonomi yönetiminin olduğu gibi devamı yapıcı bir karar. Belli ki orta vadeli büyüme tahminlerini tutturmayı
istiyor.

MOODY'S, NOTU GÜNCELLEMEDİ

MOODY'S 11 Nisan 2014'te Türkiye'nin kredi not görünümünü 'durağan'dan 'negatif'e çevirip, notunu da 'Baa3' olarak teyit etmişti. Moody's, 16 Mayıs 2013 tarihinde Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden 'Ba1' ile 'yatırım yapılabilir' seviyenin bir basamak altında olan kredi notunu bir basamak artırarak 'yatırım yapılabilir' seviye olan 'Baa3'e yükseltmişti. Not indirimi beklentilerine rağmen Moody's, ağustosta Türkiye'nin notunu güncellemediğini duyurmuştu.

EN KARAMSARI BİLE TEYİT ETTİ

STANDARD & Poor's (S&P), 23 Mayıs 2014 tarihinde, yani 'yerel seçimlerin ardından' komik bir not açıklaması yapıp 'siyasi riske' dikkat çekmişti. Buna rağmen eli indirime gitmemiş, notu BB+, görünümünü negatif olarak teyit etmişti. S&P, 2013'te uzun vadeli kredi notunu BB'den, BB+ 'ya yükseltmiş ve görünümü durağanda bırakmıştı. Türkiye'nin derecelendirme sözleşmesi yapmadığı S&P, Türkiye'yi 'yatırım'ın bir kademe altında değerlendiriyor.

NOT NASIL DÜŞER?

FItch önceki gece gelen açıklamasında, politika güvenilirliğinde ve Türkiye'nin küresel risk iştahındaki oynaklıklara karşı aşınmanın, cari açık ve dış finansman konularında olası bir bozulmanın, temel kamu kurumlarının kalitesinde ve politika yapmakla ilgili konulardaki olumsuz değişikliklerin gelecek dönemde negatif eyleme neden olabileceğine işaret edildi.

NOT NASIL ARTAR?

FItch, aynı açıklamasında daha uyumlu ve öngörülebilen parasal politika çerçevesinin, daha istikrarlı bir enflasyonun, cari açığın azaltılmasının, tasarrufların artırılmasının, istihdam piyasasının daha esnek hale getirilmesinin ve dış yatırımların artırılmasının, Türkiye'ye ilişkin pozitif bir not eylemine gidilmesine neden olabileceğine dikkat çekti...
Sonraki Haber