'Türkiye en büyük başarı hikayesi olur'

Kriz kahini çözüm sürecini değerlendirdi

Kriz kahini olarak bilinen ünlü ekonomist Nouriel Roubini,çözüm sürecini bu sözlerle değerlendirdi.

ABD'li ekonomist Nouriel Roubini, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde küresel ekonomi ve Türkiye ekonomisine dair bir sunum yaptı.
ÇÖZÜM SÜRECİNİ DEĞERLENDİRDİ
Roubini, 'Haberleri izlediğim kadarıyla, Türk-Kürt barış süreci başladı. Askeri harcamalar azalacak, daha fazla yatırım olacak .Bu durum petrol durumunu da boru hattını da etkileyecek.İçeride ticareti daha fazla etkileyecek. Türkiye en büyük başarı hikayeleri arasına girebilir' dedi.
CARİ AÇIK HALA YÜKSEK
Roubini, Türkiye'de cari açığın hala yüksek olduğunu bunun nedeninin ise düşük tasarruflar olduğunu kaydetti.Roubini ' Yüzde büyüme için daha fazla yatırım ve tasarrufa ihtiyaç var' dedi.
İTALYA GÜNEY KIBRIS'TAN DAHA RİSKLİ
Roubini Avrupa'da kemer sıkma politikalarının halkın tepkisine yol açtığına dikkat çekerek '''Bu durumda bir sorunla karşılaşacaksınız. İnsanlar protesto ediyor, grev yapıyorlar. Bu geri tepmeler bir noktada kontrol edilemez duruma gelir. Bu İtalya'da kendini gösterecek gibi. İtalya'da riskler Güney Kıbrıs'tan daha fazla. G.Kıbrıs 17-18 milyar avroluk bir ekonomiden bahsediyoruz. İtalya ise 2 trilyon avroluk bir ekonomi. Güney Kıbrıs konusunda endişeleniliyorsa aslında İtalya'daki siyasi durumdan endişelenmek gerekiyor. Erken seçim olabilir, bir kilitlenme olabilir' dedi.
EURO'NUN DEĞERİ YÜZDE 20 DAHA DÜŞÜK OLMALIYDI
Roubini Avrupa'da 7 ülkede sorunların devam ettiği göz önüne alındığında euronun değerinin şu andaki seviyesinin yüzde 20 altında olması gerektiğine işaret etti.
KÜRESEL EKONOMİYE DAİR ÖNGÖRÜLER
Roubini'nin küresel ekonomiye dair öngörüleri ise şöyle;
-Gelişmekte olan piyasalar yüzde 5 civarında büyüyecek.
-Asya'nın büyümesi biraz daha güçlü olacak. Dünyanın geri kalanında yüzde 1'lik büyüme gerçekleşecek.
-Avrupa bölgesinin bazı bölümünde gerileme yaşanacak.''

Sonraki Haber