Türkiye kripto şirketlerine lisans, şirket zorunluluğu getiriyor
Hükümetin çalışmalarını tamamladığı düzenlemeyle kripto varlık alım-satım platformları, Türkiye’de lisans alıp şirket kurmadan ofis açamayacak, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinde bulunamayacak. Kripto gelirleri diğer finansal araçlar gibi vergilendirilecek.
Önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulması planlanan kripto varlık düzenlemesiyle ilgili Bloomberg’in ulaştığı çalışmalara göre, Türkiye’de yerleşik şirketlerin kendi inisiyatifleri ile yurt dışı platformlarda hesap açarak işlem yapmasına bir engel getirilmiyor.
İlk düzenlemenin ardından atılacak adımlarla diğer finansal kuruluşlara benzer şekilde kripto varlık hizmet sağlayıcı kuruluşlara da asgari sermaye şartı getirilecek. Bu rakam henüz netleşmedi ancak hükümet, “kurumların, yürüttükleri faaliyetlerin önemine uygun düşecek bir sermaye yapısına sahip olmaları” gerektiği düşüncesinden hareketle sermaye şartını yüksek tutmaya hazırlanıyor.
SPK yetki alacak
Yeni yasayla Türkiye, şirketlerin denetimi konusunda da Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) yetki verecek. Bu kapsamda platformların faaliyet şartlarına, organizasyon yapılarına, sermayelerine, bilgi sistemlerine, yöneticilerine ve personeline ilişkin esasların belirlenmesi hususunda kurul yetkilendirilecek. Buna ek olarak platformların bilgi sistemleri ve teknolojik altyapılarının faaliyet şartlarına uygunluğu konusunda da bir inceleme süreci yürütülecek. Bu konuda atılacak adımların da ikincil düzenlemelerle belirlenmesi hedefleniyor.
Mevcut durumda platformlar bireysel yatırımcının korunması noktasında herhangi bir düzenlemeye tabi değiller. Getirilecek yasa teklifiyle müşterilerle kripto varlık platformları arasında asgari unsurları belirlenmiş bir sözleşme imzalanması zorunlu tutulacak. Kurumların müşterilerine karşı sorumluluğunu ortadan kaldıran veya sınırlandıran her türlü sözleşme şartı geçersiz sayılacak.
Kripto varlık hizmet sağlayıcıların yayın, ilan, reklam ve duyuruları ile her türlü ticari iletişimleriyle ilgili standartlar da yasayla belirlenecek. Yatırımcıların abartılı vaatlerle yanıltılmalarının engellenmesi hedeflenecek.
Vergilendirme çalışması yapılacak
Hükümet, kripto varlıklardan elde edilecek her türlü kazancın vergilendirilmesi için de bir dizi kural getirecek. Hisse senetleri, yatırım fonları gibi finansal araçlar nasıl bir vergilendirme rejimine tabi ise kripto varlıkların alım satımından elde edilen gelirlerin de benzer usullerle vergilendirilmesi söz konusu olacak. Bunun için vergi kanunlarında çalışmalar yapılacak.
Halihazırda platformlar nezdinde birçok kripto varlık listeleniyor. Yapılacak düzenlemede, söz konusu platformlarda işlenecek varlıkların belirlenmesine ilişkin de yazılı prosedür oluşturma zorunluluğu getirilecek. Bu yolla da platformların listeleyecekleri varlıklarla ilgili daha seçici olmalarının sağlanması hedefleniyor. SPK, bu konuda da yetkili kurum olacak.
Platformlarda olası piyasa bozucu nitelikteki işlemlerin tespit edilmesi ve önlenmesi amacıyla gözetim sistemi kurulması yükümlülüğü de yasayla getirilecek bir diğer kural olacak.
Kripto varlık platformlarıyla ilgili risklerden biri de yatırımcıların varlıklarının platformlardaki varlıklarının korunması. Bu çerçevede yapılacak ek düzenlemelerle müşterilerin kendi cüzdanlarında bulundurmayı tercih etmedikleri varlıkların ve nakitlerin platformlar dışında nitelikleri belirlenecek taraflarca saklanması formülü üzerinde duruluyor. Buna ek olarak suistimallerle ilgili olarak belirlenecek yaptırımların da geleneksel finansal araçlardan az olmaması, hatta daha ağır cezalar getirilmesi üzerinde duruluyor.
Hükümet kripto düzenlemesiyle ilgili son çalışmalarını geçtiğimiz hafta İstanbul’da gerçekleştirdi. SPK, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), ve Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) yanı sıra banka yöneticileri ve kripto varlık hizmeti sunan şirketlerin de katıldığı toplantıdan çıkan sonuçlar, bugün toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında masaya yatırıldı.