'Türkiye sanayisiyle Türk senfosini yazabilir'

Martin Raiser'den Türkiye'ye övgü

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve Dünya Bankası işbirliğiyle düzenlenen "Türkiye'de ve Dünyada Sanayi Politikası" konulu toplantıya katıldı.
Raiser, yaptığı konuşmada ülkelerin kalkınma süreçlerinin, 20 yıl sonrasına odaklanılarak kurgulanması gerektiğini söyledi.
Bu durumu "çorba yapımına" benzeten Raiser, "Çorbayı yapma şekli herkese göre değişebilir. Birisi gelir çorbayı yapar, başkası gelir 'Bu çorbaya soğan koyarsanız daha güzel olur' der. Başka biri, havuç, baharat getirir ve en sonunda bakılır ki güzel bir çorba olmuş. Burada da görüldüğü gibi nasıl ki iyi bir çorba gerekli her şeyi koymakla oluşuyorsa, ülkelerin sanayi politikalarının başarıya ulaşabilmesi için de gerekli düzenlemelerin oluşturulması gerekir" diye konuştu.
TÜRKİYE ÖRNEĞİ BİR SENFONİ HİKAYESİ OLABİLİR
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Raiser, Türkiye'nin çalışmalarını, tamamlanmayı bekleyen bir senfoniye benzeterek, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin sanayi örneği bir senfoni hikayesi olabilir. Benim de çok sevdiğim tamamlanmayan Franz Schubert'in senfonisi gibi. Belki bu senfoniyi Türkiye tamamlayacaktır. Türkiye, sanayi politikasını belki de bir Türk senfonisi olarak kaydettirecektir."
Sanayi politikalarının, tarım ve hizmetler sektörüyle de ilgili olabileceğine değinen Raiser, Türkiye hizmet sektörünün ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının (GSYH) yüzde 60'ına karşılık geldiğini söyledi.
TÜRKİYE, DÜNYANIN EN HIZLA ŞEHİRLEŞEN 6. ÜLKESİ
TEPAV Ekonomi Politikaları Analisti Esen Çağlar da Türkiye'nin dünyanın en hızla şehirleşen 6. ülkesi olduğunu vurgulayarak, sıralamadaki diğer ülkelerin doğal kaynak zengini olduğunu ancak Türkiye, Kore ve Malezya'nın doğal kaynaksız şehirleştiğini ifade etti
Kalkınma Bakanlığı Sanayi Daire Başkanı Umut Gür, 10. Kalkınma Planı'nı hazırlama çalışmalarını sürdürdüklerini, kısa süre sonra TBMM'ye sunacaklarını söyledi.
Sonraki Haber