'Türkiye'nin notu artacak'

"Moody’s Türkiye’nin notunu üç ay içinde artırır"

Standard Bank Gelişen Piyasalar Ekonomisti Timothy Ash: ”Moody’s’in bu adımın ardından Türkiye’nin kredi notunu 2-3 ay içerisinde ’yatırım yapılabilir’ seviyeye çıkarmasını bekliyorum” -”Bu adım ne kadar kısa zamanda atılırsa, o kadar iyi olacaktır” -”İsrail’le Türkiye’nin yakın ilişkiler kurması, enerji projelerini içerirse, bu reyting kuruluşlarını da not artışı yolunda tetikleyebilir”

Türkiye ekonomisini uzun yıllardır yakından takip eden Standard Bank Gelişen Piyasalar Ekonomisti Timothy Ash, Standard & Poor’s’un Türkiye’nin kredi notunu artırmasının ardından, Moody’s’in önümüzdeki 2-3 ay içerisinde Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkaracağı tahmininde bulundu.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ash, ”S&P’nin beklenmedik not artışı dengeleri gerçekten değiştirdi. Moody’s’in bu adımın ardından Türkiye’nin kredi notunu 2-3 ay içerisinde ’yatırım yapılabilir’ seviyeye çıkarmasını bekliyorum. Bu adım ne kadar kısa zamanda atılırsa, o kadar iyi olacaktır” dedi.
Önümüzdeki aylarda Türkiye’nin hız kazanan büyümesi ile cari açık cephesinde bir miktar artışla karşılaşabileceğini belirten Ash, ”Bu yüzden Moody’s’ için en doğru zaman en kısa zamanda hareket etmesi. Zaten geçen yılın sonuna Türkiye’nin kredi notunu ’yatırım yapılabilir’ notuna yükseltmek için çok yaklaşmışlardı” şeklinde konuştu.
Geçen yıl AA’ya yaptığı açıklamasında S&P’nin Türkiye’nin kredi notu görünümünü ’pozitif’ten ’durağan’a revize etme kararını hatalı bulduğunu belirterek, ”Erdoğan haklı, Türkiye’nin derecelendirmesi yanlış” diyen Ash, ”Türkiye’nin kredi notuna ilişkin S&P gecikmeli bir karar verdi. Geçen yılın sonuna doğru böyle bir adım atabilirdi” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin kredine notuna ilişkin olarak Moody’s’in de S&P’ye benzer bir şekilde Türkiye-İsrail ilişkilerini ve çözüm sürecini mercek altına alacağı tahmininde bulunan Ash, ”Terör meselesinin barışçıl yollardan çözümü bölge için son derece önemli bir konu. Ekonomi üzerinde bu gelişmelerin direk etkileri hemen görünmeyecek olsa da politik risk azalacaktır” dedi.
İsrail’in Türkiye’den özür dilemesinin de kredi derecelendirme kuruluşları tarafından dikkatle izlendiğini belirten Ash, şöyle konuştu: ”İsrail’le ilişkilerin yeniden başlamasının eğer iki ülke arasında enerji projelerinin hayata geçmesine katkısı olacaksa, bunun derecelendirme kuruluşları tarafından değerlendirilmesi doğal. Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesi için enerji güvenliği son derece kritik bir konu. Bu yüzden İsrail’le Türkiye’nin yakın ilişkiler kurması, enerji projelerini içerirse, bu reyting kuruluşlarını da not artışı yolunda tetikleyebilir.” S&P’ye göre ise Türkiye’nin notu BB , görünümü de durağan. Türkiye bu not ile S&P’ye göre Romanya, Endonezya, Filipinler, Barbados ve Hırvatistan ile aynı not meridyeninde yer alıyor. S&P notu yükseltmeden önce Türkiye BB notuna sahipti ve Guatemala, Ürdün, Portekiz, Macaristan ve Kosta Rika ile aynı not görünümüne sahipti.
Moody’s geçen yıl Kasım ayında yaptığı değerlendirmede Türkiye’nin şoklara karşı giderek güçlü bir görünüm sergiliyor olmasına karşın, dış riskler nedeniyle dengesizliklerin de oluşabileceği belirterek, kredi notu ve görünümünde bir değişikliğe gitmemişti.
Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu ”yatırım yapılabilir”in bir kademe altı olan Ba1 seviyesinde ”pozitif” görünümle derecelendiriyor. Yatırım yapılabilir seviye (Baa3) için bir kademe not artışı gerekiyor.
Sonraki Haber