Türkiye'ye büyük darbe!

ABD altını da yasakladı...

İran'a ambargo genişliyor. ABD'nin İran'la ticaret yasağına kıymetli madenleri de dahil edeceği kaydedildi.

Bu karar Türkiye'yi vuracak çünkü Türkiye'nin İran'la altın karşılığı doğalgaz aldığını Başbakan Yardımcısı Ali Babacan açıklamıştı. Türkiye'nin altın ihracatı rekor kırmış ve bu uzun süre tartışılmıştı.

ALTIN İHRACATI
TÜİK verilerine göre 2011 yılında İran'a yapılan toplam ihracat 3 milyar 589 milyon 635 bin dolar iken, bu yılın ilk altı ayında toplam ihracat rakamının 5 milyar 890 milyon 801 bin dolara ulaşması üzerine İran, ihracat artış hızında en fazla artış sağlanan ülkeler sıralamasında üst sıraya yükseldi.

İran'a ihracatın artmasında özellikle nisan, mayıs ve haziran aylarında olmak üzere yılın ilk yarısında yapılan toplam 4 milyar 393 milyon 940 bin 710 dolarlık altın ihracatının etkisi büyük oldu. Gümrük Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre bu rakamın yaklaşık 3 milyar 200 milyon dolarlık kısmının külçe altından oluşması dikkati çekti.
İran'a yapılan altın ihracatında külçe altının önemli paya sahip olmasını AA muhabirlerine değerlendiren Türk İran Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TİSİAD) Başkanı Hamid Kian, İran'ın sadece bugün altın ithal etmediğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

''İran toplumu zengin bir toplumdur. İran toplumu her zaman altın alır. İran'ın bu montanlarda altın alması eğer bir devlet politikasıysa bunun bilinmesi zor. Bunu bilemeyiz. Ancak şunu bilebiliriz ki ticaret kesilmeyecek. Türkiye'de Merkez Bankası nasıl altın alıyorsa, İran merkez Bankası da altın alabilir. Bundan doğal bir şey yok. Farklı olan bugün Türkiye'den daha fazla altın alınmasıdır. Biz bunu bugün fark ediyoruz. Bu olağan bir şeydir. Tüm diğer ülkelerin aldığı gibi her zaman İran dünyadan altın alır. Bu defa şanslıyız ki İran, Türkiye'den daha fazla altın almıştır. Bunu farklı yönlere çekeceğimize sevincini yaşamalıyız. Memnuniyet duymalıyız ve bu kapıyı devamlı açık tutmaya çalışmalıyız. Yarın da alsın, öbür gün de alsın, devamlı alsın. Bunun kötü bir tarafı yok.''

İRAN'A REKOR ALTIN İHRACATI!
Türkiye'nin dış ticaret açığında nisan ayından bu yana görülen düşüş eğilimi ağustosta da devam etti. Dış ticaret açığı ağustos ayında 5.9 milyar dolara geriledi, beklenti ise 8 milyar dolar olması yönündeydi. Ocak - ağustos döneminde dış ticaret açığı yüzde 21.2 gerileyerek 56.6 milyar dolara indi.

Açığın azalmasında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve İran'a yapılan altın ihracatı etkili oldu. Türkiye'nin altın ihracatı ağustosta yüzde 868 artışla 2.35 milyar dolar oldu. Bunun 1.91 milyar doları BAE'ye ihraç edildi. on 4 ayda Türkiye'den 7 milyar doların üzerinde altın ithal eden İran'a ihracat ta ağustos ayında yüzde 76.8 artarak 540 milyon doları buldu.

AĞUSTOSTA EN ÇOK İHRACAT BAE'YE

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ihracatın ithalatı karşılama oranı ağustos ayında yüzde 68.7'ye çıktı. Türkiye'nin ihracatında Avrupa'nın payı yüzde 36.6'ya geriledi. Ağustos ayında en fazla ihracat yapılan ülke Birleşik Arap Emirlikleri oldu. Bu ülkeye yapılan ihracat 2011 yılı Ağustos ayına göre yüzde 753.8 artarak 2.23 milyar dolar olurken bunun 1.91 milyar doları altın ihracatı oldu.

Ağustos ayında otomotiv ihracatı yüzde 22.6 geriledi. İhracat Ağustos'ta yüzde 14.5 artarak 18.7 milyar dolar, Ocak-Ağustos'ta yüzde 12.8 artarak 100 milyar dolar oldu. İthalat Ağustos'ta yüzde 4.8 azalarak 18.7 milyar dolar, 8 aydayüzde 2.4 azalarak 156.6 milyar dolar oldu.
Sonraki Haber