Türksat 4B uydusu Baykonur Uzay Üssü'nden başarıyla gönderildi.

Türkiye'nin uzaya gönderdiği 7. haberleşme uydusu Türksat 4B, Türkiye saatiyle 23.40'da Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden başarıyla gönderildi.

Türkiye'nin uzaya gönderdiği 7. haberleşme uydusu Türksat 4B, Türkiye saatiyle 23.40'da Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden başarıyla gönderildi.

Türksat AŞ Genel Müdürü Ensar Gül ve çok sayıda bürokrat, uydunun gönderilişi Baykonur Uzay Üssü'nde düzenlenen törende izledi.

Türk mühendislerin de üretimine katıldığı Türksat 4B uydusu, gönderilişinden 5 dakika 47 saniye sonra kapsülden ayrılarak atmosferden çıktı.

Türksat 4B Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden uzaya fırlatılan Türksat 4B uydusunu taşıyan roket, fırlatmadan 2 dakika sonra birinci kademeyi, 5 dakika 27 saniye sonra ikinci kademeyi, 9 dakika 41 saniye sonra ise üçüncü kademesini başarıyla bıraktı.

Baykonur Uzay Üssü'nde, güvenlik nedeniyle 12 kilometre uzaklıkta düzenlenen törenle uzaya gönderilen Türksat 4B uydusu, 15 saniye izlenebildi.

Fırlatmanın ardından AA muhabirine açıklama yapan Türksat Genel Müdürü Ensar Gül, uydunun başarıyla fırlatıldığını belirterek, 4 kademeli roketin birinci, ikinci ve üçüncü kademenin başarıyla tamamlandığını söyledi.

Roketin dördüncü kademesinin uyduyu uzaya taşıdığını anlatan Gül, "Bu yaklaşık 9 saat 13 dakika sürecek. Daha sonra uydumuz kendi itki sistemiyle yörüngesine yerleşecek" diye konuştu.

3 KADEME GÖREVİ BAŞARIYLA TAMAMLADI

Fırlatmadan 2 dakika sonra roketin birinci kademesini bırakan uyduyu taşıyan proton, ikinci kademeyi ise 5 dakika 27 saniye sonra başarıyla bıraktı.

9 dakika 41 saniye sonra roketin kapsülü başarıyla açıldı. Breeze-M modülü uyduyu, 9 saat 13 dakika uzayda taşımaya devam edecek.

TÜRKSAT 4B'nin yörüngeye yerleştirilmesinde Türkiye, Afrika, Avustralya, Japonya, İtalya ve Kanada'daki uydu istasyonları kullanılacak.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Bilgin "Fırlatma işlemi sonucunda ülkemiz, kullanma haklarını elinde bulundurduğu 50 derece Doğu yörüngesine bu uydumuzu yerleştirmekle beraber, bu yörüngede kendi sahipliğimizdeki ilk uydumuzun da sahibi olacağız. Yeni uyduyla Ku-Bant'ta canlı yayın geçişi ve veri haberleşmesinin yanı sıra, Ka-Bant'ta veri ve yüksek hızlı internet hizmetleri de sunulacak. Ka-Bant kullanımıyla, Türkiye'de karasal altyapı üzerinden internet götürülemeyen bölgelere ve Avrupa, Asya, Afrika, Orta Doğu ile Türk cumhuriyetlerine istenildiği takdirde uydu üzerinden daha ekonomik ve yüksek hızlı internet erişim imkanı olacak. Fırlatmadan sonra yörüngeye yerleştirme işlemiyle, yörünge testlerinin tamamlanmasının ardından yeni uydumuz aralık ayında inşallah hizmet vermeye başlayacak. Türkiye'nin mevcut uydularına göre daha güçlü sinyal kalitesine sahip ve 27 transponderin bulunduğu Türksat 4B uydusunun manevra ömrü ise yaklaşık 30 yıl olacak" dedi.

Aralık ayında ticari faaliyetlerine başlaması planlanan 4B uydusunun operasyonel manevra ömrünün 30 yıldan fazla olması planlanıyor.
Sonraki Haber