Ülkemize küresel fon akışı hız kazanacak

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) dün 364,64 baz puana indi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu gerilemeye ilişkin "Uyguladığımız ekonomik programın sonuçları 2024'ün ikinci yarısından itibaren net şekilde görülecek" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) dün 364,64 baz puana inerek yaklaşık son 2,5 yılın en düşük seviyesini test etti.

ABD’de yumuşama sinyali veren istihdam verilerinin ardından dün ülkede enflasyonunun tahminlerden daha fazla yavaşlamasıyla ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artışlarında sona gelmiş olabileceği yönündeki beklentiler güç kazandı.

Söz konusu veri sonrasında tahvil faizlerindeki gerileme ve fonlama maliyetlerindeki azalışla küresel piyasalarda risk iştahı arttı.

DOLAR ENDEKSİNDE DÜŞÜŞ
Dün ABD 10 yıllık tahvil faizi 19 baz puan gerileyerek günü yüzde 4,44’ten tamamlarken, dolar endeksi de yüzde 1,5 azalışla 104,05 seviyesine inerek yaklaşık son bir yılın en güçlü düşüşünü gösterdi.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda gelecek dönemde faiz artışı ihtimali neredeyse ortadan kalkarken, Fed’in haziranda faiz indirimlerine başlayabileceğine yönelik öngörüler güçlendi.
Söz konusu gelişmelerle dünya genelinde kredi risk primlerinin gerilediği görüldü.

Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) dün, önceki kapanışa göre yaklaşık 14 baz puan azalarak 364,64 baz puanla Mart 2021’den bu yana en düşük seviyesini test etti.

‘BELİRSİZLİKLER YAVAŞ YAVAŞ DA OLSA AZALDI’
Analistler, Türkiye’nin kredi risk primindeki gerilemede yeni ekonomi yönetiminin fiyat istikrarını sağlamaya yönelik adımlarının etkili olduğuna dikkati çekerek, enflasyonla mücadele konusunda atılan adımların gelecek döneme ilişkin belirsizlikleri yavaş yavaş da olsa azalttığını ifade etti.

Bununla birlikte sadeleşme adımlarının da Türk varlıklarındaki fiyatlamalar üzerinde etkili olduğunu aktaran analistler, Orta Doğu’da devam eden jeopolitik risklere karşın dünya genelinde enflasyonun gerilemesi ve önemli merkez bankalarının şahin politikaları terk edeceği beklentisinin risk primlerini aşağı yönlü baskıladığını kaydetti.

Analistler, kredi risk primindeki gerilemenin fonlama maliyetlerini düşürdüğünü belirterek, bu durumun ülke ve şirket borçlanmalarında daha az faiz ödenmesi anlamına geldiğini bildirdi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) hazirandan bu yana politika faizini toplamda 2 bin 650 baz puan artırırken, TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan kasım başında yaptığı Enflasyon Raporu sunumunda, dezenflasyonist sürecin gelecek yılın ikinci yarısından itibaren etkili olmaya başlayacağını tahmin ettiklerini dile getirmişti.

ŞİMŞEK’TEN AÇIKLAMA
Öte yandan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin kredi risk primindeki (CDS) gerilemeye ilişkin, “Uyguladığımız ekonomik programın sonuçları 2024’ün ikinci yarısından itibaren net şekilde görülecek, böylece yatırımcı güveni daha da pekişecek ve ülkemize küresel fon akışı hız kazanacaktır.” ifadesini kullandı.

Şimşek, sosyal medya hesabından, Türkiye’nin kredi risk primindeki gelişmelere ilişkin paylaşımda bulundu.

Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk priminin dün 364,64 baz puana inerek yaklaşık son 2,5 yılın en düşük seviyesini test ettiğine ilişkin habere işaret eden Şimşek, “Uyguladığımız ekonomik programın sonuçları 2024’ün ikinci yarısından itibaren net şekilde görülecek, böylece yatırımcı güveni daha da pekişecek ve ülkemize küresel fon akışı hız kazanacaktır. Bu da dezenflasyon programının kısa vadeli büyüme görünümü üzerindeki aşağı yönlü riskleri sınırlayacaktır.” değerlendirmesini yaptı.

Sonraki Haber