Vekillerin emekli maaşı 7 bin liraya yükseldi

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen yasa tasarısı ile emekli milletvekillerinin maaşı arttı.

Milletvekilleri ile gazetecilerin 2008’de 5510 sayılı Genel Sağlık Sigortası kanunu ile kaldırılan yıpranma hakları, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen bir önerge ile geri verildi. Genel Kurul’da kabul edilen bir diğer önerge ise SSK ve Bağkur’dan emekli olup vekil seçilenlere yönelik oldu.

EMEKLİ VEKİL MAAŞI 6 BİN 900 LİRA

Devlet memuru emeklisi olup vekil seçilenler emekli maaşlarını hemen almaya başlarken, SSK ve Bağkur emeklisi vekillerin zorunlu olarak 2 yıl beklemeleri gerekiyordu. Yeni düzenlemeyle bu durumdaki vekillerin hem bekleme süresi kaldırıldı hem de emekli maaşlarında artış yapıldı. Bu durumdaki vekiller 1.000-1.500 lira emekli maaşı alırken, bu miktar 6 bin 900 lira civarına yükseldi.

VEKİLE 3 YIL İNDİRİM MÜJDESİ

Milliyet'in haberine göre, yıpranma payından yararlanacak milletvekilleri de 4 yıllık süre için prim ödeyecek. Prim miktarının 19-20 bin lira civarında olduğu hesaplanıyor. Milletvekilleri yıpranma kapsamında, her yıl başına 90 gün veya her yıl için 3 ay fiili hizmet süresi zammı alacak. Milletvekilleri seçildikleri gün itibarıyla süre sınırlaması olmaksızın yıpranma hakkını elde edecek. Örneğin 3 dönem üst üste yani 12 yıl milletvekilliği yapan bir kişinin “yıpranma hakkı” ile hizmet süresi 3 yıl artacak. Böylece, 12 yıl sonunda milletvekili 15 yıl çalışmış gibi sayılacak. Milletvekilleri için emeklilik yaş haddinden de 3 yıl düşürülecek. 60 yaşında emekli olması beklenen bir vekil 57 yaşında bu hakkını elde etmiş sayılacak.

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİSİ 2 YIL SAYILMIYORDU

Emekli Sandığı’ndan emekli olup milletvekili seçilenler 6 bin 900 lira civarında emekli maaşı alıyorlar ancak SSK ve Bağkur emeklisi olup vekil seçilenler 2 yıl sürekli emekli sayılmıyorlar. Ayrıca, seçimlerin 2 yıldan önce erkene alınması durumunda Emekli Sandığı’na tabi olanlar milletvekili emekliliği kazınılmış oluyor, diğerlerininki kazanılmamış oluyor.


SSK ve Bağkur emeklisi vekiller, 2 yıl bir yandan prim ödüyor bir yandan da söz konusu sürenin geçmesini bekliyor. Yapılan düzenleme ile beklemeleri gereken sürenin 1 yılını geçiren vekiller kalan 1 yıldan muaf tutulacak. Meclis’te bu durumda bulunan yaklaşık 50 milletvekilinin emeklilik maaş farkı, Emekli Sandığı’na tabi olan vekiller ile eşitlenecek.

GAZETECİLER İÇİN FARKLI DÜZENLEME

Yıpranma hakkı iade edilen gezeteciler, önceki düzenlemeden farklı hükümlere tâbi olacak.

YIPRANMA PAYI İÇİN BASIN KARI ŞARTI

Eski düzenlemeye göre gazeteciler, basın kanunu kapsamında çalışmaya başladıkları andan itibaren yıpranma payı kapsamına alınıyordu.

Yeni düzenlemede ise yıpranma payı için basın kartı sahibi olma şartına yer verildi. Bu farklılık; basın kartı bekleme süresi, kart komisyonunun toplanması ve basın kartı alındığının bildirimi ile geçen süre dikkate alınmaksızın 12-24 aylık bir gecikme ile yıpranma kapmasına girilmesine neden olacak. Geriye yönelik de işleyecek düzenleme ile yıpranma hakkını 2008’de kaybeden gazetecilerin bu yıla kadarki prim farkları da kendilerinden alınacak.
Sonraki Haber