Vergisiz de Avrupa'dan pahalı

Türkiye'de vergisiz benzin ve motorin fiyatları, temmuzda AB ortalamasının üstünde seyretti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) temmuz ayına ilişkin Petrol Piyasası Fiyatlandırma Raporundan derlenen bilgilere göre, Türkiye'de vergisiz benzin fiyatı AB ortalaması olan 1,97 liranın, vergisiz motorin fiyatı da AB ortalaması olan 2,01 liranın üzerinde gerçekleşti.

Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında vergilendirme öncesi, litre başına 2,12 lira ile benzinin en pahalı satıldığı ikinci, litre başına 2,15 lirayla da motorinin en pahalı satıldığı dördüncü ülke oldu.

Vergilendirme öncesi benzinin en pahalı olduğu ülke, litre başına 2,18 lirayla Danimarka olurken, motorinde ise litre başına 2,22 lirayla Yunanistan zirvede yer aldı.

YÜKSEK VERGİ
Temmuzda ortalama litresi 5,07 liraya satılan benzine ödenen bedelin yüzde 58,19'unu vergiler, yüzde 32,15'ini ürün maliyeti ve yüzde 9,66'sını şirketlerin brüt kar marjı, motorinde ise 4,42 liralık fiyatın yüzde 51,36'sını vergiler, yüzde 37,10'nu ürün maliyeti ve yüzde 11,54'ünü şirketlerin brüt kar marjı oluşturdu.

Türkiye benzin ve motorine uyguladığı ÖTV ve KDV vergi kalemlerinin oluşturduğu toplam vergi oranı açısından Avrupa ortalamasının üzerinde yer aldı. Benzinde AB ortalaması yüzde 49, motorinde ise yüzde 54 seviyelerinde bulunuyor. AB ülkeleri arasında benzine ve motorine en yüksek vergiyi İngiltere uyguluyor. İngiltere'de benzin fiyatının yüzde 59'unu, motorin fiyatının ise yüzde 61'ini vergi oluşturuyor.

EPDK'DAN YAKIN TAKİP
EPDK yetkilileri, Kurumun, Petrol Piyasası Kanunu'nun verdiği yetkiler kapsamında Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarını yakından takip ettiği belirtti.

Kurumun geçmişte kar marjlarının anormal düzeyde artış göstermesi üzerine iki farklı zamanda "tavan fiyat" kararı aldığını ifade eden yetkililer, gerekli görülen durumlarda kanuni hakların tekrar uygulanacağını kaydetti.

"PİYASA DİNAMİKLERİ FARKLI"
Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Genel Sekreteri Niyazi İlter, Türkiye ve Avrupa ülkelerindeki fiyatların oluşmasında piyasa dinamikleri açısından farklılık bulunduğunu, bu nedenle fiyatların doğrudan karşılaştırılması noktasında dikkatli davranılması gerektiğini söyledi.

Bayilik sistemi, fiyat bildirim metodolojisi, kaçakçılık ve kayıt dışılıkla mücadele için ortaya çıkan ek mali ve yasal yükümlülükler ile ekonomik yapı farklılıklarının fiyatların karşılaştırılmasını zorlaştırdığını anlatan İlter, fiyat oluşumundaki bu farklılıkların kıyaslamalar esnasında akılda tutulması gerektiğine dikkati çekti.
Sonraki Haber