Yeni 5 Euro'lara Anadolu damgası!

Mitolojideki trajedi yeni banknotlara işlenecek. Artık bu banknotları kullanan Avrupa'ya ismini veren kadınla tanışacak!

Beş Euro'luk banknotlar yenileniyor. Piyasada en fazla 5 Euro banknotların elden ele dolaştığı ve kâğıt paralar arasında yıpranmaya en fazla bu banknotların maruz kaldığı ifade ediliyor. Avrupa'ya ismini veren Fenikeli kadının portresi yeni 5 Euro'larda görülecek.

Avrupa Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, Mayıs 2013'ten itibaren yeni 5 Euro'luk banknotlar tedavüle sürülecek. Bu, 10 yıl önce kullanılmaya başlanan Euro para biriminde yapılan ilk yenileme anlamına geliyor. Yeni 5 Euro'luk banknotlarda mitolojide Avrupa kıtasına ismini vermiş Fenikeli kız figürü filigran olarak da yer alırken, yeni tasarımda üç noktada yapılacak ekstra güvenlik tedbirleri ile sahte para basımının da zorlaştırılması hedefleniyor.

İŞTE O EFSANE
Mitolojiye göre, Tanrılar Tanrısı Zeus, Fenikeli (Bugünkü Lübnan) kral Agenor’un kızı Europa’ya aşık olur. Karısı Hera’nın haberi olmadan Europa’ya yaklaşmak için çok güzel ve gösterişli bir boğa kılığına girer. Arkadaşlarıyla gezintiye çıkmış olan Europa, boğanın yanına gidip onu sever. Zeus de Europa’yı sırtına alır ve Girit’e götürür. Bu duruma çok içerleyen Fenikeliler, gemilere binip prenseslerinin peşine düşerler. Denizde, seslerini duyurmak için ‘Europa, Europa’ diye bağırırlar. Böylece diğer kıtanın adı Europa olarak kalır.







Sonraki Haber