Yunanistan savaş tazminatı istiyor

Komşu, krizden çıkış için eski defterleri açtı...

Yunanistan Maliye Bakanlığı, Nazi Almanyasının İkinci Dünya Savaşı'nda Yunanistan'a verdiği zarar sebebiyle ödemesi gereken tazminata ilişkin hazırlattığı raporu Dışişleri Bakanlığı'na gönderdi. Uzmanlar komisyonunun 190 bin sayfalık arşiv belgesini tarayarak hazırladığı rapora göre Almanya'dan faizi hariç 162 milyar Euro'luk tazminat ödemesi talep edilebilecek.

Yunanistan, Nazi Almanyası'nın İkinci Dünya Savaşı'nda 1941-1944 yıllarında Yunanistan'a açtığı savaş ve bunun sonucunda ülkeyi işgal etmesi üzerine oluşan zararın tazmin edilmesi için uluslararası girişimlerde bulunmaya hazırlanıyor. "Milli bir mesele" anlayışıyla Maliye Bakanlığı'nın talebi üzerine geçen yıl çalışmalara başlayan uzmanlar komisyonu, hazırladığı raporu bakanlığa sundu. To Vima gazetesinin ele geçirdiği 80 sayfalık "Çok Gizli" ibareli rapora göre detaylı arşiv taramasına dayanılarak hazırlanan rapora göre Almanya'nın İkinci Dünya Savaşı'nda Yunanistan'a açtığı savaş ve 4 yıl süreyle ülkeyi işgal etmesinden dolayı Berlin'in toplam 162 milyar Euro'luk savaş tazminatı ödemesi gerektiği hesaplandı. Nazi işgali döneminde çok sayıda tarihi eserin de çalınarak ülke dışına çıkarıldığı belirtiyor.

190 BİN SAYFALIK ARŞİV TARANDI

Raporda Yunanistan'ın şimdiye kadar Almanya'dan hiç tazminat almadığı, işgal sebebiyle Almanya'dan alınmak zorunda kalınan borç ile Nazi işgali döneminde yapılan yıkımın tazmin edilmediğinin altı çiziliyor. Rapor, 761 ciltlik anlaşma, hukuki belge ve mahkeme kararlarından oluşan arşiv dosyası ile destekleniyor. Komisyon Başkanı Panayotis Karakusis, uzmanların kamu binalarının bodrumlarında bulunan 190 bin sayfadan oluşan arşiv belgesini mercek altına aldığını açıkladı. Tazminatın Almanya'nın Yunanistan'ın tahrip edilen altyapısının inşa masrafları için 108 milyar Euro'yu ve Nazi işgali sebebiyle bu ülkeden alınmak zorunda kalınan 54 milyar Euro'luk krediyi kapsadığı ifade ediliyor. Toplam 162 milyar Euro'nun Yunanistan'ın GSMH'sının yüzde 80'ine denk geldiği belirliyor. Bunun tahsil edilmesi durumunda Yunanistan'ın kamu borcunun büyük bölümünün ödenebileceği vurgulanıyor.

Komisyonun hazırladığı rapor, mart ayı başında Maliye Bakan Vekili Hristos Staykuras'a teslim edilmişti. Geçtiğimiz günlerde rapora ilişkin parlamentoya bilgi veren Staykuras, "Çalışmanın gizli olduğunu" söylemişti. Staykuras, hukuki ve diğer girişimlerin hedefinin savaş tazminatı ve işgal sebebiyle alınmak zorunda kalınan borç karşılığında Almanya'nın faizi hariç toplam 162 milyar Euro'luk tazminatın ödenmesi olduğunu açıkladı. Hazırlanan rapor, uluslararası girişimlerde bulunması için Dışişleri Bakanlığı'na teslim edildi.

Kısa bir süre önce bir açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı, "Almanya'nın savaş tazminatı olarak Yunanistan'a ödeme yapmasının sözkonusu olmadığını" öne sürmüştü. Almanya, 1960 yılında Yunanistan'a 115 milyon Mark tazminat ödemesi yapıldığını savunuyor.

Yunanistan'da Almanya'nın savaş tazminatı ödemesi gerektiğine ilişkin tartışmalar, 1980'li yıllardan bu yana sürüyor. Ekonomik krizle boğuşan ülkede Almanya'ya karşı oluşan tepkiye bağlı olarak son yıllarda bu ülkenin tazminat ödemesi gerektiğine ilişkin çok sayıda kitap ve çalışma yayınlanmıştı. Muhalefet partileri sık sık tazminat konusunu parlamentoya taşıyor.

(CİHAN)
Sonraki Haber