Yunanistan’da erken seçim kararı

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras istifa ederek, 20 Eylül'de yapılması planlanan erken seçimin önünü açtı.

Yunanistan erken seçime gidiyor. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras istifa ederek, 20 Eylül'de yapılması planlanan erken seçimin önünü açtı. Çipras erken seçim için mümkün olduğunca yakın tarih talep etti.

Çipras, erken seçim sonrası oluşan tabloyla daha güçlü bir iktidar elde etmeye çalışacak. Twitter üzerinden konuya ilişkin açıklamada bulunan bir AB yetkilisi, erken seçimin yardım paketine olan desteğin artmasını sağlayabileceğini ifade etti.

'SİYASİ VE AHLAKİ AÇIDAN YAPILANLARI DEĞERLENDİRİN'

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, televizyonlardan yaptığı halka sesleniş konuşmasında, 25 Ocak seçimlerinde Yunan halkından aldığı görevin sona erdiğini ve yeniden karar verilmesinin zamanı geldiğini belirterek, "Zor bir dönemin sona erdiği şu anda, siyasi ahlaki açıdan yaptıklarımızı sizin değerlendirmenize sunmaya karar verdim" dedi. Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’a kendisinin ve hükümetin istifasını sunmak üzere cumhurbaşkanlığı konutuna gideceğini belirten Çipras, "Şimdi egemen halk sözü almalı. Sizler oylarınızla ülkeyi gereğince temsil edip etmediğimize karar vereceksiniz. Yaptığımız anlaşmanın ekonominin yeniden kalkınmasına yardımcı olup olmayacağına siz oylarınızla karar vereceksiniz. Sizler kimin ve ne şekilde Yunanistan’ı ileriye götüreceğine karar vereceksiniz" diye konuştu.

Başbakan Çipras, Yunanistan’ın, ekonomik kriz nedeniyle çok zor günler geçirdiğini ancak kreditörlerle yeni anlaşmanın imzalanmasıyla artık işlerin normale dönmeye başladığını ifade ederek, bundan sonraki dönemde memorandumların açtığı yaraların sarılmasına odaklanacağını belirtti. Hükümetin altı aylık görevi süresince ekonomik konulara odaklanmak zorunda kaldığını ve kendi programını uygulayamadığını belirten Çipras, "şöyle devam etti: "Hükümetimin icraatlarından gurur duyuyorum. Vicdanım rahat. Bundan sonra daha deneyimli olarak kendi programımızı uygulamak için Yunan halkının oylarını istiyorum. Değerlerimizden ödün vermeyeceğiz. Önümüzdeki dönemde memorandumların olumsuz etkilerini azaltarak kreditörlerin egemenliğinden kurtulmaya çalışacağız. Sizleri, Yunanistan’ın ayakta kalabilmesi için birlikte mücadele etmeye çağırıyorum."

Başbakan Çipras, daha sonra cumhurbaşkanlığı konutuna giderek Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’a kendisinin ve hükümetin istifasını sundu. Çipras, Pavlopulos ile olan kısa konuşmasında, bu koşullarda başka bir hükümet kurulmasının mümkün olmadığını belirterek bir an önce erken seçim tarihinin ilan edilmesini istedi. Yunan anayasasına göre, son yapılan seçimlerin üzerinden bir yıllık süre geçmemiş olması nedeniyle Cumhurbaşkanı Pavlopulos’un diğer parti liderlerine hükümeti kurma görevini verme yetkisi de bulunuyor. Ancak, siyasi parti liderlerinin cumhurbaşkanı başkanlığında gerçekleştirilecek toplantıda erken seçime gidilmesini kabul etmeleri durumunda cumhurbaşkanı meclisi feshederek erken seçim ilan edebilecek.

GEÇİCİ SEÇİM HÜKÜMETİNİN BAŞBAKANI YÜKSEK MAHKEME BAŞKANI OLACAK

Bu arada, seçimler nedeniyle oluşturulacak geçici hükümetin başına Yunanistan Yüksek Mahkemesi (Arios Pagos) Başkanı Vasiliki Thanu’nun getirileceği bildirildi. Pazartesi günü geçici yeni hükümetin diğer üyeleriyle birlikte yemin ederek göreve başlaması beklenen Thanu, Yunanistan’ın ilk kadın başbakanı olacak. Yunanistan'da, yardım anlaşmalarını reddederek farklı bir ekonomi politikası vaadiyle iktidara gelen SYRIZA’nın Avrupalı kurumlarla yeni bir anlaşma imzalaması parti içinde bölünmelere neden olmuştu.

SYRIZA lideri Başbakan Çipras, parti içerisinden gelen itirazlar üzerine önce müzakereleri yürüten maliye bakanını, daha sonra da karşıt görüşlü kabine üyelerini değiştirmişti. Çipras başkanlığındaki SYRIZA-ANEL koalisyon hükümeti, Yunanistan’da cumhurbaşkanı seçilememesi nedeniyle 25 Ocak’ta yapılan erken seçimlerde iktidara gelmişti.
Sonraki Haber