Züğürt turistten kurtuluyoruz!

Türkiye'ye gelen turistte radikal değişim: İşte yeni turist profili!

Paralimani.com/ÖZEL ANALİZ

Turizm işletmecilerinin en çok şikayet ettiği konu, Türkiye'nin düşük gelirli turist çekiyor olmasıydı. Fakat bugün açıklanan turizm istatistikleri bu konuda oldukça çarpıcı değişimler yaşandığını ortaya koyuyor. 2012'nin tüm yıl istatistiklerine göre Türkiye'ye gelen işsiz, öğrenci, ev hanımı, düşük veya çok düşük gelirli, okur yazar olmayan, ilkokul mezunu turist sayısı hızla azalırken, yeni bir turist porfili oluşmaya başladı.

Zengin turist akını başladı

Türkiye'ye gelen gelir düzeyi yüksek turist sayısı 969 binden 1 milyon 122 bine yükselirken, gelir düzeyi çok yüksek turist sayısı da 109 bin 973'ten 113 bin 957'ye çıktı.
Ücretli bir işte çalışan turistlerin sayısı 400 bin kişi arttı. Kendi işinin patronu olan turistlerin sayısı ise 1.2 milyondan 1.35 milyona arttı.

Her iki turistten biri yüksek tahsile sahip

2011 yılında en az fakülte veya yüksekokul mezunu olan (artı yüksek lisans veya doktora sahibi) ve Türkiye'yi ziyaret eden turistlerin oranı sadece yüzde 40.5 seviyesindeydi. 2012 yılında ise bu oran yüzde 50'ye yükseldi. Yani artık Türkiye'ye gelen her iki turistten biri en azından yüksek okul veya üniversite mezunu. Yüzde 13'ü ise master veya doktora sahibi.

Alışveriş ve eğlence ülkesi oluyoruz

Türkiye'nin turizm stratejisi açısından kilit bir rol oynamaya başlayan kongre turizminin de artık hızlı bir yükseliş trendinde olduğunu gösteren veriler de dikkat çekici. 2011 yılında iş amaçlı olarak (yani konferans, seminer, görev vb) Türkiye'ye gelen turistlerin sayısı 622 bin olurken 2012 yılında bu rakam 638 bin 70 kişiye ulaştı. Gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler için gelenlerin oranı yüzde 57'den yüzde 65'e yükseldi.
Sağlık ve tıbbi nedenlerle (özellikle son yıllarda hızla artan saç, bıyık nakli, göz tedavisi vb) Türkiye'ye gelenlerin sayısı 50 bini aştı. Alışveriş içinse 638 bin kişi Türkiye'yi tercih etti.
Akraba ve arkadaş ziyareti için gelenlerin oranı ise dibe vurdu.

Sonraki Haber