1 metrekarelik ev dönemi!

Resmi Gazete'de yayınlandı, eve yatırımda yepyeni bir dönem başlıyor!

SPK tarafından 4 Mart 2013 tarihinde taslak olarak yayımlanarak kamuoyunun görüş ve önerilerine açılan gayrimenkul sertifikalarının niteliklerini ve ihracında uyulması gereken esasları düzenleyen Gayrimenkul Sertifikaları Tebliği bugünkü Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece özellikle inşaat sektörünün merakla beklediği gayrimenkul sertifikası uygulamas yasallaşmış oldu.

1 METREKARE BİLE ALINABİLECEK
Gayrimenkul sertifikası; belirli bir gayrimenkul projesini gerçekleştirmeyi üstlenenler tarafından, inşa edilecek veya edilmekte olan gayrimenkul projelerinin finansmanında kullanılmak üzere ihraç edilen menkul kıymetler anlamına geliyor. SPK tebliğine göre, gayrimenkul sertifikaları ile konut projelerindeki daireler metrekare bazında satışa çıkacak. Bir metrekarelik bile olabilecek sertifika, projeler başlarken satışa çıkacak ve borsada ihraç edilecek. Proje tamamlanana kadar sertifika işlem görecek ve proje bittiğinde işlemden çekilecek.

Gayrimenkul sertifikası ile inşaat sektörünün de canlanması bekleniyor.

SERTİFİKA PEŞİNAT YERİNE GEÇEBİLECEK

Proje tamamlandıktan sonra sertifika sahipleri isterlerse daireyi, isterlerse borsada işlem gören sertifikanın kazancını alabilecek.

Eğer yatırımcının elinde daireyi alacak yeterli sertifika yoksa sertifika daireyi almak için peşinat olarak sayılacak.

İnşaat tamamlandığında yatırımcılar daireyi almak için inşaat firmaya başvurup sertifikalarını firma hesabına yatıracak.

Sertifika sahipleri ister daireyi, ister biriken kazancı alabilecek.

BORSADA İŞLEM GÖRMESİ ZORUNLU

SPK'nın hazırladığı ve bugün yürürlüğe giren Gayrimenkul Sertifikaları Tebliği ile gayrimenkul sertifikalarına ilişkin genel esasların yanında, halka arzına ve nitelikli yatırımcıya satışına yönelik düzenlemeler yapıldı. Yeni tebliğ ile ihraç edilecek gayrimenkul sertifikalarının borsada işlem görmesi ve ihraççıların Kurula yapılacak onay başvurusunun yanı sıra bu amaçla borsaya başvurmaları zorunlu hale getirilirken, adi ortaklık statüsündeki ortak girişimlerin anonim şirket niteliğini haiz ortaklarının ihraççı olabilmelerine de imkan tanındı.

Ayrıca tebliğ ile proje bazında gayrimenkul sertifikası ihraç limitleri ve uyulması gerekli şartlar tanımlanırken, ihraç gelirinin inşaat ilerleme esasına göre ihraççıya aktarılması ve belirli dönemlerde rapor ve değerlemelerin hazırlanarak kamuya açıklanma şartları da düzenlendi.
Sonraki Haber