Gayrimenkul değerlendirmesine standart geliyor

Kişi ve kuruma göre değer değişmeyecek...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dünya Bankası ile ortaklaşa yürüttüğü çalışmada konut değerleme ölçütlerini yeniden düzenliyor.

Bankalar, emlak şirketleri ve belediyelerle birçok başka kurumun yaptığı konut ve arsa değeri belirlemesi, 50 kriterin esas alındığı uluslararası sistemle yapılacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Dünya Bankası ile ortak projesi ilk olarak İstanbul Fatih ve Ankara Mamak'ta uygulanacak.

DENİZ GÖRMESİ EVİN DEĞERİNİ ARTIRMAYABİLİR

2014 sonuna kadar hayata geçecek uygulamayla konutun deniz görmesi ya da deniz kıyısında olması her ilde aynı değerde sayılmayacak.

İstanbul'da Boğaz'daki bir konut ile Trabzon ya da Adana'da deniz kenarındaki bir konut aynı değerleme ölçütlerini taşımayacak.

ÇEŞİTLİ FAKTÖRLER ETKİLİ OLACAK

İskana aykırı olarak balkonların kapatılması evlerin değerini düşürebilecek.

Asansör, depo, kömürlük, park yeri ve sığınak bulunması binaların değerini artırabilecek.

Gayrımenkul değerinin belirlenmesinde konut veya arsanın parsel büyüklüğü, yapı ruhsatı, kat yüksekliği, ısıtma sistemi gibi özellikler dikkate alınacak.

Gayrımenkulun hastane, okul veya metroya yakınlığı, ana ulaşım noktaları ve caddeler üstünde olup olmadığı ve ilave imar hakkı gibi kriterler de değerlemede esas alınacak.

VERGİ KAYBININ ÖNÜNE GEÇİLECEK

Yeni sistemle, daha düşük vergi ve tapu harcı ödemek için emlak değeriyle rayiç bedel arasında yüksek fark gösterilmesinin de önlenmesi amaçlanıyor.

Bakanlık, 100 bin liralık bir evin tapuda 70 bin lira gösterildiği mevcut durumun önüne geçmeyi hedefliyor.
Sonraki Haber