Kadıköy'e 4 aşamalı proje

Yenileme planı açıklandı

Kadıköy Belediyesi, 30 bin bina stokunun yarısının riskli olduğu ilçede kentsel dönüşümü hızlandırmak için müteahhitlere cazip kılmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile işbirliğine gittikleri yenileme planını açıkladı.
Buna göre kısım kısım ele alınacak Kadıköy’de şu anda 2.07 olan emsalin, 2.5’e çıkarılması gündemde. Burada amaç ev sahiplerinin ceplerinden para çıkmadan, sahibi bulundukları evlerin aynı metrekarelerinde dönüşümünü sağlamak.
MAHALLE MAHALLE DÖNÜŞÜM PLANI
Habertürk'ün haberine göre, emsal artışıyla müteahhitlerin harcamalarının karşılanması planlanıyor. İşbirliği planını anlatan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, hazırladıkları planları bakanlığa yolladıklarını, onay beklediklerini söyledi. 4 aşamada hazırladıkları plana göre önce Ankara asfaltından denize kadar bölümü değerlendirmeye aldıklarını anlatan Öztürk, “Burada Feneryolu, Fenerbahçe, Sahrayıcedid, Kozyatağı, Suadiye, Bostancı, Caddebostan, Göztepe, Merdivenköy mahallelerini çözüm kapsamına aldık. Bunun ardından Hasanpaşa, Acıbadem, Koşuyolu için bir proje oluşturduk. Bu iki planı bakanlığı gönderdik, inceleyip onay verdiler” ifadelerini kullandı.
Selami Öztürk, Osmanağa, Caferağa, Rasimpaşa mahalleleri için çalışmaları geçen hafta bitirdiklerini belirterek, “Bunun yanında Moda ve Yeldeğirmeni’ne yönelik yaptığımız özel çalışmanın ardından onaya yollayacağız” dedi. Şu anda ilçede kentsel yenileme kapsamında 300 binanın yıkıldığını, 1300 tanesinin yenilenmesi için de ruhsat çalışmalarının tamamlandığını belirten Öztürk, emsal artışı onayının alınmasının dönüşümün hızını katlayacağını ifade etti.
EMEKLİ İNSANLARDAN PARA ÇIKMAYACAK
Selami Öztürk, mevcut koşullarda 20 daireli bir apartmanın müteahhite verilerek yıkılamadığını belirterek, “Ancak binada yüzde 15-17’lik bir artışa imkân verecek imar artırma çalışmasından sonra 20 dairede 4 daire müteahhite kalacak. O zaman binanın yenileme imkânı doğuyor. Kadıköy’de oturan yurttaşların büyük bölümü emekli. Bunlar apartman giderlerini bile zor karşılıyorlar. Ceplerinden para koymadan dönüşüm mümkün olacak. Dolayısıyla burada ufak bir imar artışıyla teşvik etmek lazım“ ifadelerini kullandı.
PAZAR GÜNÜ İNŞAAT YASAĞI İLE TAZYİKLİ SUYU RUHSATA YAZDI
Kadıköy’de şikâyetler doğrultusunda yenilemeye giren binalarla ilgili aldıkları yeni ruhsat kıstaslarını anlatan Selami Öztürk, bunları şöyle sıraladı: “Binanın etrafına perdeler olmadan yıkıma izin vermiyoruz. Kentin temizliği için yıkım esnasında sulama, inşaata girişte molozu taşıyan kamyonun gireceği kadar alanda çamur yaratmaması için mıcır döşeme ve çıkışta da tazyikli suyla tekerleklerin yıkanmasını zorunlu hale getirdik. Pazar günü ise çalışmayı tamamen yasakladık.”
Sonraki Haber