Reina halka açılacak!

Bodrum'dan sonra sıra İstanbul'da

Bodrum'da imara aykırı binaların yıkılmaya başlanmasının ardından sıra İstanbul Boğaz'ına geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, planda 'kamuya açık yüzme havuzu' olarak gösterilen Reina'nın haftanın bir günü halka açılması gerektiğini söyledi.

Bodrum kıyılarında başlayan kanuna aykırı kaçak yapı incelemesi İstanbul Boğazı'na uzanırken imar kanununda 'kamuya açık yüzme havuzu' olarak görülen Reina'ya ilişkin süreçte netleşti. Türkiye'nin ünlü eğlence mekanı ya haftanın bir günü 'halk günü' ilan edip havuzu vatandaşa açacak ya da imar planına aykırı olan durum giderilecek. İncelemenin devam ettiğini aktaran Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 'Bakanlık olarak adaleti sağlamaya çalışıyoruz. Bizim yaptığımız çalışmaların hepsi ihbarlara dayanıyor. Sonradan eklentiler olmuş bu eklentiler çözüldüğünde sorunlar çözülebilir. Mevcut planına uygun bir fonksiyon haline gelmesi lazım. O zaman halka açık havuz yapacaksın. Ya da turistik bir tesis isen ona göre bir plan değişikliği yapman lazım ki fonksiyonla yapılan işlem birlikte olabilsin' dedi.


YAZLIKÇILARDAN DA ŞİKAYET GELİYOR

Türkiye'nin yüzde 80'ninde bütünleşik kıyı planlarının tamamlandığını ve yıl sonuna kadar onaylanacağını bildirdi. Bayraktar, 'Yazlıkçılardan şikayet geliyor. Öncelikle sahilin ve kıyının vatandaşlar tarafından rahat kullanılmasına imkan verilmesine bakıyoruz' diye konuştu. Bakan Erdoğan Bayraktar İstanbul'da siluet tartışmasına neden olan 'OnaltıDokuz' (16/9) isimli gökdelen için ise, 'Bu mahkemeye gitmiş ve birtakım sonuçlar çıkmış. Orada bir plan var, ruhsat var. Belki iskân izinleri de vardır. O çerçevede nasıl bir şey yapılabilir. Bakanlık olarak doğrudan bir müdahale yapmıyoruz' şeklinde konuştu.

YIKIMLARDAN TURİZM ETKİLENMEZ

Kıyılardaki aykırılıkların giderilmesinin turizmi etkilemeyeceğinin altını çizen Bayraktar, 'Neden etkilenmez. Çünkü 'tesislerin hepsini yıkalım' diye bir şey yok. Sadece kıyı kanununa aykırı olanları inceliyoruz. Kıyı kanunu kapsamında 50 metrede park, bahçe düzenlemesi onun arkasında açık havuz, restorant, günü birlik tesisleri yapılabilir, konaklamayı 100 metreden sonra yapıyorsunuz. Bir yapı kıyı kanununa aykırı ise her halükarda onun kaldırılması lazım. Antalya'da da otellerin büyük sorunu o. Orası bir de kıyıda kalıyor. Onların tamamen yıkılması gerekiyor' dedi.

GAZETEDEN DENİZE SIFIR İLANA TAKİP

Kıyılarda imar planı olmayan yapıların denetiminin yapıldığını dile getiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 'Mesela kıyıda yapılmış büyük sahil sitesi düşünün. Burada hakikaten Kıya Kanunu'na uyumlu mu, denize sıfır diye gazetelere ilan verilenler. Çünkü aldatmaca olabiliyor ve 50-100 metrelik sahil şeridi. Bizim birkaç kanaldan incelememiz oldu' diye konuştu. Bayraktar Maliye Bakanlığı ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın bu konuda çalıştıklarını ifade etti.

KAÇAKÇIYA İFŞAYA YEŞİL IŞIK

Bayraktar kaçak yapıların ifşa edilmesi fikrine sıcak bakarken, çivi çakılmayan eski yerleşim yerlerine yönelik de aslına uygun tadilat çalışmasının yapılabilmesine yeşil ışık yaktı. Bayraktar, 'Belediyeleri cezalarla karşı karşıya kalabilecekleri konusunda uyarıyoruz. Hem ilgili yerel yönetim bazında hem de bu yola giden yatırımcılar bazında ifşada bulunmak iyi bir yöntem olabilir' dedi.

yeni şafak
Sonraki Haber