Altın zirveden döndü

Son rakamlar...

Altın New York'ta, son bir yılın en hızlı yükselişini göstermesinin ardından, bir ayın zirvesine çıkmasının bazı yatırımcıları kar satışlarına yöneltmesi ile birlikte, üç gün süren yükselişine ara verdi. Dünyanın en büyük altın tüketicisi Hindistan, altın ithalatına yönelik kısıtlamaları artırdı.

Geçen yılın en büyük altın alıcısı Hindistan'da, merkez bankasının dün yaptığı açıklamaya göre, rekor seviyeye çıkan cari işlemler açığını düşürmek için, ithal edilen her lot altının en az yüzde 20'sinin, sikkeler dahil her formda ya da saflıkta, yeniden ihracat amaçlı hazır tutulması gerekecek. Hindistan, talebi düşürmek için, altın ithatına uyguladığı vergiyi bu yıl ikiye katlayarak yüzde 8'e çıkardı ve finansmana kısıtlamalar getirdi. All India Gems & Jewellery Trade Federation Bachhraj Bamalwa, Hindistan'ın altın ithalatının Aralık sonuna kadarki altı aylık dönemde yüzde 63 azalarak 175 tona düşebileceğini kaydetti.

Johannesburg'da Standard Bank Plc emtia stratejisti Marc Ground, "Hindistan'da altın ithalatına getirilen kısıtlamalar, fiziki talebe ilave bir engel oluşturuyor," dedi ve "Altın aşağı yönlü kırılganlığını sürdürüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.4 düşerek, yerel saat ile 10:33'de, ons başına 1,331.80 dolara geriledi. Fiyatlar dün yüzde 3.3 ile son bir yılın en hızlı çıkışını göstermiş ve 1,340.50 dolar ile 20 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesine çıkmıştı.

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 29 üzerindeydi. Spot altın Londra'da yüzde 0.5 düşerek, ons başına 1,329.20 dolara indi.

Metal, 28 Haziran'da 1,179.40 doalr ile 34 ayın en düşük seviyesini gördükten sonra, fiyat düşüşlerinin sikke, külçe ve mücevher talebini artırmasının etkisi ile yüzde 13 sıçradı.

Heraeus Metals New York LLC temsilcisi Tom Hungerford, bugünkü raporunda, "Piyasa katılımcıları dünkü yükselişin ardından karlarının bir kısmını realize ediyor" dedi.
Sonraki Haber