Altında rekor rakama hazır olun!

Altın yatırımcısını sevindirecek tahmin...

Küresel piyasalarda veri akışının en yoğun olduğu haftayı geride bıraktık. Avrupa Merkez Bankası ECB ve İngiltere Merkez Bankası BOE faizleri sabit tuttu. ABD’de beklentilerin üzerinde gerçekleşen büyüme verilerine rağmen parasal genişleme konusunda Fed Başkanı Ben Bernanke net bir mesaj vermedi. Belirsizliklerin arttığı son dönemde piyasalar kendine yön bulmaya çalışırken, küreselleşme nedeniyle rüzgarlara açık olan ekonomilerde hedefler de yeniden revize ediliyor. MB ilk adımı enflasyonda atarken, büyümede de aşağı yönlü bir revizyon bekleniyor. Bu nedenle global piyasalardaki gelişmelerin seyri büyük önem taşıyor. Küresel piyasaları yakından izleyen İş Yatırım Menkul Değerler Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan ile son gelişmeleri konuştuk.
- ABD: İşsizlik Fed’’i tatmin eden bir noktada değil. Muhtemelen eylül ayında Fed beklentilerini aşağı yönlü revize edecek. Toparlanma düşük, resesyondan çıkış hızı hâlâ zayıf.
EURODAN ÇIKIŞ SİNYALLERİ
- AVRUPA: Şant Manukyan’a göre, Avrupa’nın toparlanması zaman alacak. Eylül ayında Almanya’da yapılacak seçimlerinden sonra ortalık karışabilir. Manukyan, Almanya tavrını değiştirmezse bazı ülkelerden “Bu şekilde olmayacak. Bırakın biz çıkalım’ tarzı bir açıklama bekliyor.
- ÇİN: Şant Manukyan’a göre Çin yüzde 7-7.5 değil çok daha yavaşlayacak. Bu kötü mü? Kötü de olabilir, iyi de. Tüketimin artış hızı genel ekonominin büyümesinden daha hızlı olursa bu durum dünya için harika bir fırsat olabilir. Çin’in kontrolsüz bir şekilde bir anda yavaşlaması ise çok ciddi sorunlara da neden olabilir.
YIL SONU DOLAR 1.91'E İNER BIST 81 BİNE ÇIKAR
İşYatırım’ın yıl sonu makro ekonomik tahminleri şöyle:
- Dolar TL kuru- Dış gelişmelere bağlı olarak 1.91 TL olur.
- BIST: Borsa İstanbul 100 Bileşik endeksi 81.000
- Faiz: Küresel likidite koşullarına bağlı MB ek sıkılaştırmaya gidebilir. Gösterge faizi yıl sonunda yüzde 7.5 seviyesinde olur.
- Enflasyon: Yıl sonunda yüzde 7.3 civarında dengelenir.
- Büyüme tahmini: Yüzde 3.3
BONODA ÇIKAN PARA ABD BORSASINA GİRECEK
İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan, 1-2 yıllık süreçte doların daha da kuvvetleneceğini belirterek şöyle devam etti: “Çünkü faiz farkları özellikle dolar lehine hareket ediyor. FED’in bilançosu önceki kadar hızlı büyümeyecek. Sonra büyümesi duracak. Dolayısıyla da bilançolar karşılaştırması açısından baktığımızda euro önemli bir avantajını
kaybedecek. Çünkü ECB’nin bilançosu küçülüyordu, FED’inki büyüyordu. En azından o trend en azından tersine dönmeyecekse bile sabitlenecek gibi gözüküyor. ABD hisse senedi piyasasının daha yüksek seviyeler görebileceğini düşünüyorum. Çok ucuz olduğu için değil, diğer ülkeler daha kötü olduğu için bonodan çıkacak para ABD hdanisse senedi piyasasına girecek.
ALTINDA ALIM FIRSATLARI
Manukyan, uluslararası piyasalarda altının seyrine ilişkin ise şu öngörülerde bulundu: “ABD’de reel faizlerin artması altın açısından negatif bir durum. Çok büyük bir ihtimalle fed parayı piyasadan çekmekte gecikecek. O para bir noktada enflasyonist etki yaratmaya başlayacak. Altın ve gümüşteki geri çekilmeler, son derece pozitif alım fırsatı . Yeni rekorlar beklemeye devam ediyorum. 2-3 yıl içinde 2 bin doları geçeceğini düşünüyorum.”

Akşam
Sonraki Haber