Altını kim yükseltiyor?

Sebep Darphane'deki grev değil iddiası

Afyonkarahisar Sarraf ve Kuyumcular Dernek Başkanı Ali Büyükduman, altın fiyatlarındaki beklenmedik yükselişin nedeninin, darphane işçilerinin greve çıkacağı söylentilerinden değil, altın simsarları diye tabir edilen bazı toptancıların piyasaya ambargo uygulayarak, ellerindeki ürünleri dağıtmamasından kaynaklandığını söyledi.


Altının dünya piyasalarında fiyatının halen düşük olduğunu ve buna rağmen rağmen işçiliğin bahane gösterilerek, fiyatların birileri tarafından yükseltildiğini öne süren Büyükduman, duruma devletin el koyması gerektiğini söyledi. Altın fiyatlarının yükselişe geçiyor olmasının darphane çalışanlarının greve çıkacak olmalarından kaynaklanmadığını da anlatan Büyükduman, fiyatların yükselmesine neden olan işçilik maliyetlerinin, anormal bir seviyede arttığını dile getirdi. Ziynet altınlarının basıldığı darphanede son 1 yıldır sıkıntılar olduğunu vurgulayan Afyonkarahisar Sarraf ve Kuyumcular Dernek Başkanı Ali Büyükduman, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Bu sıkıntıya bugün gerekçe olarak gösterilen grev konusunun aslında anlamsız. Darphaneden önceden var olduğu gibi bugün var olan sıkıntı, bazı altın toptancılarından kaynaklanıyor. Bunlara aslında altın simsarları desek daha doru olur. Bu altın simsarları darphaneye işletilmek, bastırılmak üzere altın veriyor. Ancak daha sonra bu kişiler bastırdıkları altınları daha fazla kar elde edebilmek için piyasaya sürmeyip, ellerinde tutarak fiyatların yükselmesine nende oluyorlar."

"ALTIN SİMSARLARININ ELİNDEKİ ALTINLARA NE OLDU?

Yurt genelinde altın fiyatların işçilik maliyetleri gerekçe gösterilerek yükselişe geçmesi konusunun araştırılması gereken bir konu olduğundan da bahseden Başkan Büyükduman "Daha düne kadar çeyrek altındaki 2 TL olan işçilik ücreti, bugün bir anda 20 TL'ye çıktı. İşte insan bu noktada da neden böyle oldu? Sorusunu sormadan edemiyor. Bu soruyu sorduktan sonrada, altın simsarı diye tabir ettiğimi bazı toptancılar ile karşılaşıyoruz. Bu kişiler herhangi bir denetim olmadığı için resmen vatandaşı soyuyorlar. Bu konuya devlet acil olarak el atmalı ve bütün toptancıların alış ve satış kayıtlarını inceleme altına almalıdır. Yani devlet bu kişilere yapacakları denetimle şunu sormalıdırlar, 'kardeşim darphaneye bu kadar altın bastırmışsın, bu altınlar nerede?' işte o zaman gerçek daha net olarak açığa çıkacak. Vatandaş ile birlikte esnafında uğradığı zarar ortadan kalkacaktır" diye konuştu.
Sonraki Haber