Altını rekora ABD taşıyacak!

Merrill Lynch'ten altın kehanet: 2013'te en çok para hangi yatırım aracından kazanılacak?

BofA Merrill Lynch Küresel Araştırmalar, 2013 piyasa öngörülerinde ABD mali uçurumunun çözümlenmesi sırasında yaşanan gecikme ve güçlüklerin piyasalarda belirsizlik rüzgârları estirme ihtimali olduğunu belirtti.

Merrill Lynch’e göre küresel ekonomik büyümenin yılın ikinci yarısında hız kazanıp, nihayetinde olumlu bir sürpriz gerçekleştirerek S&P 500 endeksini 1600 gibi yeni bir rekor seviyeye taşıması bekleniyor.

New York ve Londra'da gerçekleştirilen yıllık BofA Merrill Lynch 2013 Gelecek Yıl öngörüleri basın toplantısında üst düzey küresel araştırma şirketinin analistleri, gelecek yılın, temkinli ve deneyimli yatırımcılar için “uğurlu 13” yılı olabileceğini belirttildi.

Piyasalarda yaşanacak büyük rotasyonun başlangıç aşamaları, toparlanmaya aday konjonktürel ve değerinin altındaki varlık sınıfları için fırsatlar sunuyor.

BofA Merrill Lynch Küresel Araştırma'da Yatırım Baş Stratejisti olarak görev yapan Michael Hartnett, “Geçtiğimiz yıl bu zamanlarda Avrupa borç krizi, Çin'de sert iniş endişeleri ve ABD mali uçurumu ekonomik görünüme gölge düşürerek, küresel büyümede aşağı yönlü risk oluşturmuştu. 2013 yılı için beklentimiz mali politika meselelerinin çözümlenmesi, merkez bankası hareketlerinin bir yıl daha uyumlu şekilde sürdürülmesi ve artan şirket kârlılıklarının makro ve piyasa
risklerini yukarı yöne çekmesi,” dedi.

Küresel ekonomi yıl boyunca Çin ve ABD öncülüğünde gelişerek yüzde 3,2 oranında büyür. ABD'de yaşanan mali uçurumun çözümlenmesi ve İspanya'ya yapılacak yardım konusunda uzlaşma sağlanması yüksek likidite ve düşük emtia fiyatları ile birlikte, küresel ölçekte iş dünyasında ve tüketici harcamalarında yıl boyunca kademeli bir iyileşmeye destek olması mümkün. 2013 yılının sonlarına gelindiğinde büyümenin ABD'de yüzde 2,5 ve Çin'de yüzde 8'e ulaşması bekleniyor.

Merkez bankalarının parasal teşvikleri ABD ve Avrupa'daki kemer sıkma tedbirleriyle etkisini kaybeder. Parasal genişleme, yılın ilk yarısında mali daralmayı dengelemekte yetersiz kalabilir. Kemer sıkma tedbirlerinin Avrupa'da ve gayrı safi yurtiçi hasılanın yüzde 2'si gibi yüksek bir orana ulaştığı ABD'de büyümeyi yavaşlatması olasılığı bulunuyor.

ABD'de konut piyasasındaki iyileşme hız kazanır. ABD'de ev fiyatlarının 2012'de yaşanan yüzde 5 artışın üzerine, 2013 yılında yüzde 3 daha artması bekleniyor. Yeni konut inşaatı yüzde 25'in üzerinde bir artış gösterebilir ve yıllık yüzde 3,5 oranındaki değer kazanımı gelecek 10 yıl içinde inşaat sektörünün yanı sıra mobilya, yapı malzemeleri ve finans gibi bağlantılı sektörlerde de istihdam artışına yol açabilir.

Avrupa'da büyük deprem değil, artçı sarsıntılar yaşanır. Avrupa Merkez Bankası'nın İspanya'ya verdiği destek, Avrupa
ekonomisinin yıl içerisinde istikrar kazanmasını sağlar. Avrupa'da süren kriz dönem dönem kendini hissettirmeyi sürdürse de, Euro bölgesinde yaşanabilecek büyük dağılma riski geride kalmış görünüyor.

Çin yükselen piyasalardaki büyümede başı çeker. Gelişmiş piyasalar kısıtlı bir büyüme yaşarken, yükselen piyasalarda gayrı safi yurtiçi hasılanın BRIC ekonomileri, özellikle de Çin'in liderliğinde yüzde 5,2 iyileşme göstermesi bekleniyor. Öte yandan, artan enflasyon yükselen piyasaların politika yapıcılarının yeterli hareket imkanı bulamamalarına sebep olabilir.

Küresel hisse senetleri en iyi performans gösteren varlık sınıfı halini alır. Güçlü politik destek, mantıklı değerlendirmeler ve azalan “kuyruk riskleri” küresel hisse senetlerini 2013'ün en iyi performans gösteren varlık sınıfı haline getirir. ABD, Avrupa ve Asya hisse senedi piyasaları gelecek yıl yüzde 10 ile yüzde 16 arasında değer kazanarak, yıl sonuna kadar MSCI AWI endeksini 370'e ve S&P 500 endeksini 1600 gibi yeni bir rekor seviyesine taşıyabilir.

Faiz oranları ve para birimleri. ABD Doları ve Euro küresel iyileşmeden ve mali şeffaflıktaki gelişmeden faydalanarak Yen'i aşağı, yükselen piyasaların para birimlerini ise yukarı iter.

Yüksek getirili ve yükselen piyasa tahvillerinin kurumsal krediye karşı üstünlük kurabilir. 2012'nin rekor düşüklükteki
getirilerinin izinden giden ABD yatırım sınıfı şirket tahvillerinin gelecek yıl yüzde 1,6 oranında sınırlı bir geri dönüş sağlaması muhtemel, ancak yüksek getirili tahviller yüzde 7,0 ve yükselen piyasa tahvilleri ise yüzde 10,1 gibi oranlarda getiri sağlayabilir.

Sabit Gelir: Devlet tahvili getirileri ılımlı bir artış gösterir. G3 merkez bankalarının sıfır-faiz oranı politikalarını
sürdüreceği tahmin ediliyor. ABD, İngiltere ve Almanya'da devlet tahvillerinin ılımlı bir artışla sırasıyla yüzde 2,0, 2,5 ve 1,5'e ulaşarak, önemli devlet tahvili piyasalarındaki toplam getirileri yaklaşık olarak yüzde -3'ten yüzde +2'ye çıkarması bekleniyor.

Emtialar: Altının ons fiyatı 2 bin doların üzerine çıkabilir. ABD Federal Rezervi ve Avrupa Merkez Bankası'nın büyük
ölçekli genişleme politikaları, altına küresel makro ve enflasyon risklerine karşı faydalı bir bariyer konumu kazandırır.
Sonraki Haber