Ambalajsız tavuk satışı yasaklandı!

Perakende işletmelerde dökme çiğ kanatlı et satışı yapılamayacak. Bu ürünler sadece hazır ambalajlı olarak satışa sunulabilecek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği, Resmi gazete'de yayımlandı.

Buna göre, tebliğ kapsamındaki ürünlerin üretiminde mekanik olarak ayrılmış etler kullanılamayacak. Lokanta, restoran, otel gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmelere veya doğrudan son tüketiciye, mekanik olarak ayrılmış et satışı yapılamayacak ve bu işletmelerde mekanik olarak ayrılmış et kullanılamayacak.

Tebliğ kapsamında yer alan ürünlere dışarıdan et proteini katılamayacak. Kanatlı eti ürünlerine deri olarak sadece kanatlı karkası üzerindeki kanatlı derisi katılabilecek. Coğrafi işaret olarak tescil edilmiş et ürünleri, yatay gıda kodeksi hükümlerine aykırı olmamak koşulu ile coğrafi işaret tescilinde belirtilen özelliklere göre piyasaya arz edilebilecek, ürünlerde kullanılan çiğ et ve kıyma için bu tebliğ ile belirlenen ürün özellikleri aranacak.

Mantı, içli köfte, çiğ köfte, kadınbudu köfte, lahmacun, pide, kebap, pizza gibi yemek, hazır yemek, tabildot yemek ve mezelerin üretiminde kullanılan çiğ et, kıyma, kanatlı kıyma ve et ürünleri tebliğe uygun olacak.

Çiğ et ve sakatat birbiriyle temas etmeyecek şekilde korunarak sevk edilecek ve satışa sunulacak. İhracat amaçlı üretilen mekanik olarak ayrılmış et ve et ürünlerinin, yurtiçinde onaylı işletmeler arası sevkiyatına ihracat yapılması şartıyla izin verilecek.

Perakende işletmelerde kıyma, hazırlanmış kırmızı et ve kanatlı et karışımlarının üretimi yapılamayacak ancak tüketici talebi üzerine anında kıyma ve et karışımları hazırlanabilecek.

Çiğ kanatlı etleri hazır ambalajlı olarak piyasaya sunulacak ve perakendeci tarafından ambalaj bütünlüğü bozulmadan son tüketiciye satılacak.

Tüketici talebi doğrultusunda satın alınan ürün parçalanabilecek. Lokanta, restoran, otel gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmeler, dökme olarak çiğ et ve çiğ durumda bulunan hazırlanmış et karışımlarının satışını yapamayacak.

Kavurmada tuz oranı düşürülecek

Kavurma ve kıyma kavurmada, nem miktarı kütlece en çok yüzde 45, tuz oranı yüzde 3, yağ oranı ise en fazla yüzde 30 olabilecek. Perakende işletmelerde ısıl işlem görmüş sucuk, fermente sucuk, pastırma, sosis, salam gibi et ürünleri üretilemeyecek. Geleneksel et ürünlerinin üretimi sırasında kurutma işlemi dış mekandan kaynaklanabilecek herhangi bir bulaşı olmaması ve gerekli koruyucu tedbirlerin alınması şartıyla doğal şartlarda gerçekleştirilebilecek. Ürün etiketlerinde marka dahil olmak üzere "yüzde 100", " yüzde 100 dana eti" ya da "yüzde 100 göğüs eti" gibi ifadeler ve logolar kullanılamayacak. Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin etiketinde, ürün adları aynı renk, aynı yazı karakteri ve aynı puntoda olacak.

Etiketlerde "ısıl işlem uygulanmış et ürünü", "emülsifiye et ürünü" gibi genel ürün grup isimleri ürün adı olarak kullanılamayacak. Ürün etiketlerine ilişkin kurallar, satış reyonları, Reklam panoları, market katalogları, gazete reklamları ve sanal reklamlarla yapılan tanıtımlar için de geçerli olacak. İşletmelere, değişikliklere uyum sağlamaları için tebliğin yayımı itibarıyla 1 ay süre verilecek.

Perakende işletmelerin fermente sucuk, pastırma gibi ürünleri üretmesini yasaklamasını öngören hüküm için 6 ay geçiş süresi tanınacak. Kavurmada tuz miktarının azaltılmasına yönelik düzenleme kapsamında tebliğin yayımından önce piyasaya sunulan ürünler 1 Ocak 2016'ya kadar satılabilecek.

Tebliğ, bir ay sonra yürürlüğe girecek.
Sonraki Haber