Ayıplı gıdalara geçit yok

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "son tüketim tarihini geçme, bombaj yapma, ambalaj ürüne zarar verecek şekilde hasar görme" gibi nedenlerle iade edilen ürünlerin, güvenilir olmayan gıda kapsamında değerlendirilerek, yeniden ambalajlanmasına ya da yeniden işlenerek piyasaya arzına izin verilmediğini bildirdi.

Çelik, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun, "ayıplı olarak iade edilen gıda ürünlerinin denetimi" ile ilgili yazılı soru önergesini, Bakanlığın Strateji Geliştirme Başkanlığınca hazırlanan bilgi notuyla yanıtladı.

Gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin resmi kontrollerinin, 81 Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve bağlı oldukları laboratuvar müdürlükleri tarafından gerçekleştirildiğini hatırlatan Çelik, "Ayrıca, şüphe, şikayet, ihbar, inceleme, izlenebilirliğin sağlanması, izleme, gözetim ve tetkik amaçları ile birlikte BİMER ve Alo Gıda 174 kapsamında şikayet edilen ürün ve firmalara yönelik resmi kontrol faaliyetleri yürütülmektedir. Bu çerçevede, AB ile uyumlu olarak ürün ve işletme riskine dayalı gıda denetim ve kontrol sistemine geçilmiş olup, denetim sıklığı arttırılmıştır. Risk esaslı denetim ve kontrollerle, Türk Gıda Kodeksine uygun, güvenilir ve hijyenik gıda üretiminin sağlanması yanında, gıda iş yerlerinin teknik ve hijyenik düzeylerinin de düzeltilmesi hedeflenmektedir" ifadelerini kullandı.

Çelik, riske dayalı denetim sıklığının, büyük ya da küçük işletme ayırımı gözetmeksizin, gıda maddelerinin risk durumu, önceki kontrollerden edinilen bilgi ve deneyimler, gıda işletmecilerinin uyguladıkları incelemelerin otokontrol sonuçları, işletmenin hijyen yönetimi gibi kriterlere göre, değişen zaman aralıklarında belirlenerek kontrollerin gerçekleştirildiği belirtti.

Gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzeme ile ilgili faaliyet gösteren işletmelerin, faaliyet alanlarının her aşamasında kanunda belirtilen şartları sağlamak ve bunu doğrulamakla yükümlü olduğunu kaydeden Çelik, cevabında, "Son tüketim tarihini geçme, bombaj yapma, ambalaj ürüne zarar verecek şekilde hasar görme gibi nedenlerle iade edilen ürünlerin, güvenilir olmayan gıda kapsamında değerlendirilerek, yeniden ambalajlanmasına ya da yeniden işlenerek piyasaya arzına izin verilmemektedir" bilgisini paylaştı.

Taklit ya da değiştirilen ürün markalarının açıklanması

Çelik, yapılan denetim ve kontroller sonucunda, ilgili kanun ve bu kanun kapsamında çıkarılan alt mevzuatlara aykırılık tespit edilen ürün, kişi ve firmalarlar hakkında, idari para cezası, faaliyet durdurma, ürün toplatma ya da savcılığa suç duyurusunda bulunma gibi işlemlerin yapıldığını bildirdi.

Faruk Çelik, taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen gıda ve yem üreten ya da ithal eden firmanın adı, ürün adı, markası, parti veya seri numarası ile kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten-satan firmanın adı, ürün adı, markası, parti veya seri numarasının, Bakanlığın resmi internet sitesinde kamuoyuna duyurulduğunu anımsattı.
Sonraki Haber