Başka bir ülke olsa bitmişti!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'den gündeme ilişkin çarpıcı açıklamalar!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türkiye'de yaşanan gerginliklere değinerek "Türkiye'nin bir haftalık gündemini gelişmesini tamamlamış bir başka ülkeye verseniz o ülke yerle bir olur. İnşallah Türkiye bu kısır çekişmelerden bir an önce kurtulur." dedi.

Bakan Nihat Zeybekçi, 4. Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması’nda dereceye girenlere ödüllerini verdi. Bursa Crowne Plaza'da düzenlenen törene, Bakan Zeybekçi'nin yanı sıra Vali Münir Karaloğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay ve işadamları katıldı. Törende konuşan Bakan Zeybekçi, Türkiye çok farklı noktalardan çok farklı noktalara geldiğini belirterek şunları ifade etti: "İlk defa 1989 yılında Frankfurt'ta ev tekstili fuarına katılmıştım. Denizlili ev tekstilcilerin oradaki halini hatırlayınca, nereden nereye geldiğimizi daha iyi anlıyorum. O gün orada gördüğümüz kumaşlar, çarşaflar, tasarımlar bize uzay aracı gibi geliyordu. O kadar değil ama bir gün gelip biz de bunları yapabilecek miyiz diye düşünüyorduk. Şimdi katıldığımız zaman Türk stantlarının etrafında bir zamanlar bu ürünleri yapabilir miyiz dediğimiz şirketlerin bile bizim stantlarımızı etrafında çaktırmadan baktıklarını görüyoruz. Bizi bu çok mutlu ediyor. Türkiye artık marka yapacak bir ülke haline geldi." Ülke ve şirketler olarak topyekün marka olmak gerektiğinin altını çizen Zeybekçi, şöyle devam etti: "İnsanların alırken Türk malı aldım, Türk malı bu diyerek beğenerek, hava atarak ortalıkta dolaşması arasında çok fark var. Türkiye olarak son dönemde artık dünyada beğenilen ülke haline geliyoruz. Özellikle Orta Asya'dan Kafkaslara, Balkanlara, Körfez'e ve AB'ye kadar artık aranan bir ülkeyiz, beğenilen bir ülkeyiz. Artık etiketi saklanan bir ülke olmaktan çıktık. 34 milyar dolardan 150 milyar dolar ihracat seviyesine geldik." Ar-Ge'ye desteğin de büyük oranda arttığını vurgulayan Zeybekçi, Kore örneğini vererek, şunları kaydetti: "Bir zamanlar yakın bir geçmişte bizimle aynı yollardan geçen ligde komşu olduğumuz Kore, toplam ihracatın içindeki yüksek teknoloji, markanın ihracat içindeki payı yüzde 20. Türkiye'nin ise toplamdaki payı yüzde 5 in altında. Türkiye olarak en azından, 2023'e gideceksek yüzde 10'ların üzerine geçmemiz, yüzde 15'i geçmemiz gerekiyor."

"BİR TÜPÜN İÇİNDE BURAYA GELDİK
Türkiye'nin bu noktaya fason üretici olarak geldiğini, dile getiren Zeyrekçi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ham maddesini başkalarının kontrol ettiği, tüketim alışkanlıklarını başkalarının belirlediği, iki tarafı başkaları tarafından kontrol edilen bir tüpün içinde fason üretici olarak bu noktaya geldik. Türkiye olarak biz bira an önce ham madde ve enerji zenginliklerin orta yerinde duran olarak daha etkin olmalıyız. Ham maddeyi gelecek nesillere devredecek şekilde etkin olmalı, ham madde ve enerjisini garanti altına almalıdır. İkincisi tüketim alışkanlıkları konusudur. Çocuklarımızın bile hangi çizgi filmi izleyeceği, hangi karakteri kahraman seçeceği başka ülkelerce belirleniyor. Gelişmiş ülkeler tüketim alışkanlıklarını da kontrol ediyor. Türkiye olarak bizim artık başka bir seviyeye geçmemizin zamanı geldi de geçiyor. Dubai'ye gittiğinizde ana caddenin etrafında devasa bilbordlar gördük. Beni en çok şaşırtan şey Türk dizilerinin orijinal kıyafetleri ile resimleriydi. Aynı şeyi Orta Asya'da, Kafkaslarda gördük. Biz bu coğrafyada tüketim alışkanlıklarını belirleyecek bir güce sahibiz anlamına geliyor bu."

"İHRACATIMIZIN YÜZDE 1'İNİ DESTEK OLARAK VERMELİYİZ"
Bakan Zeybekçi, şunları kaydetti: "2013 yılında destekleme fonundan Türkiye'nin ihracatının gelişmesi için yapılan destekler 930 trilyonluk destek vermişiz. Bunun yeterli olmadığını biliyoruz. Önümüzdeki dönemde bu tarz çalışmaları desteklemek için, ihracatımız olan 152 milyar doların yüzde 1'ini bu noktalara sağlamak olacaktır. Ar-Ge desteklerinin dışında, diğer teşviklerimizin dışında."

"KAÇMAKTAN KOVALAMAYA FIRSAT BULAMIYORUZ"
"Bazı alanlarda kaçmaktan kovalamaya fırsat bulamıyoruz" diyen Zeybekçi, "Türkiye'nin bir haftalık gündemini gelişmesini tamamlamış bir başka ülkeye verseniz o ülke yerle bir olur. İnşallah Türkiye bu kısır çekişmelerden bir an önce kurtulur. Türkiye olarak artık bu alanlardan hızla çıkmamız gerekiyor. Bu günlerde yaşadığımız ekonomik ve siyasi istikrarı akamete uğratma çabalarının bir kere daha başarısız olacağına inanıyorum. Türkiye bu sene 152 milyar dolarlık ihracatının yüzde 10 artacaktık. Yüzde 10 artması demek üretimin yüzde 10 artması demek. İstihdamın da ona paralel şekilde artması demek. Bu da aşın işin ve geliri olan insanların sayısının artması, dolayısıyla tüketimin ve yatırımın da artması demek. Büyümenin de beklenenin üzerinde artması demek. Bu sene göreceksiniz, Türkiye'nin büyümesi beklentilerin yine üzerinde olacak. Türkiye TL'nin bu değer seviyesi ile beklentilerin üzerinde dış ticaret açığını minimize ederek yükselişini sürdürecek. Cari açığını da beklentilerin üzerinde minimize ederek ilerlemesini sürdürecek." şeklinde konuştu.

BÜYÜKEKŞİ: HAZIR GİYİM VE TEKSTİL'İN HEDEFİ 30 MİLYAR DOLAR
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise şunları dile getirdi: "1 Nisan'da ihracat açıklamamızı yaptık. İhracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.3 arttı. 3 aylık dönemde ise yüzde 6 arttı. Bu 3 aylık sürede ihracat 39 milyar dolara yükseldi. Hazır Giyim sektörü yüzde 9, Tekstil ise yüzde 9.2 arttı. Türkiye ortalamasının üzerinde bir artış gösterdi her iki sektörde. İki sektörde geçen yıl ihracatını 25 milyar doların üzerine çıkardı. Hedef bu yıl 30 milyar doların üzerine çıkartmak. Her iki sektörde Türkiye'de ihracat ve istihdam açısından hala çok önemli sektörler. İki sektörümüzde kendilerini dönüştürmek açısından Türkiye'ye örnek oluyorlar. İnovasyon ve Ar-Ge'ye büyük önem vermeleri gerekiyor. Biz de bu konunda destek veriyoruz." Bakan Zeybekçi, yarışmanın ‘en inovatif’ kategorisinde ödüle layık görülen Arzu Arukaslan’a plaketini verdi. Ayrıca, 8 ayrı kategoride düzenlenen yarışmada ilk üçe girenler de ödüllendirildi.
Sonraki Haber