BES'e devlet katkısı

Yastık altı paralar BES'le daha etkili olacak

Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, devlet katkısı etkisiyle BES’in daha da sosyal bir çehre kazandığını belirterek, yapılan değişikliklerin toplumun farklı kesimlerine ulaşarak bütün vatandaşlara eşit şekilde sistemden faydalanma imkanı sağlamak olduğunu söyledi.
VAKIF Emeklilik Genel Müdürü ve Emeklilik Gözetim Merkezi Başkanı Mehmet Bostan, Özyeğin Üniversitesi İstanbul Finansal Risk Yönetimi Laboratuvarı ve HSBC Portföy Yönetimi’nin Swissotel’de düzenlediği Bireysel Emeklilik İstanbul Konferansı’na keynote speaker olarak katılarak bireysel emekliliğin gelişimiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Başarılı ekonomi yönetimi ve reformlar sayesinde, Türk ekonomisinin sağlam ve sağlıklı rakamlara ulaştığını söyleyen Bostan, bunu sürdürülebilir kılmak için bu yılın başından itibaren Bireysel Emeklilik Sistemi’ne getirilen yeniliklerden bahsetti. Bostan konuşmasında, “Getirilen yeni düzenlemelerin en önemli amacı sürdürülebilir ekonomik büyümeyi desteklemek ve uzun vadede cari dengedeki istikrarı sağlamak için tasarruf oranlarını artırmaktır” açıklamasında bulundu.
Ülke ekonomisine olan katkılarının yanı sıra, BES’in kuruluş amacı ve işleyiş olarak sosyal bir sistem olduğuna vurgu yapan Mehmet Bostan, “Sistemin makro hedefi ekonomi için kaynak yaratırken, mikro hedefiyse kişileri tasarrufa yönlendirerek emeklilik dönemlerinde ek bir gelir sağlamaktır” dedi. Sisteme getirilen değişikliklerden bahseden Bostan, özellikle de devlet katkısının etkisiyle BES’in daha da sosyal bir çehre kazandığını belirterek, yapılan değişikliklerin en önemli hedefinin sistemi olabildiğince tabana yaymak ve toplumun farklı kesimlerine ulaşarak bütün vatandaşlara eşit şekilde sistemden faydalanma imkânı sağlamak olduğunu ifade etti. Tasarrufların ve büyümenin paralel olmasının, ekonomik istikrarı beraberinde getirdiğine dikkat çeken Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Bostan, BES’in tasarrufları teşvik eden, sosyo-ekonomik bir sistem olduğunu sözlerine ekledi.
‘YASTIK ALTI PARALAR BES’LE DAHA ETKİLİ OLACAK’
Bostan konuşmasında, “Küçük ve dağınık tasarrufları oluşturan yastık altı paraların finansal piyasalar üzerinde ciddi bir etkiye sahip olacaktır. GSYİH’nin yüzde 7 ile yüzde 17 oranına tekabül eden bu paraların 50-120 milyar dolar arasında olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye’de şu anda işlem gören hisse senetlerinin toplam piyasa değeri 285 milyar. Bu demek oluyor ki yastık altı paralar borsanın piyasa değerini teorik olarak en az yüzde 18 artırma potansiyeline sahiptir. BES, doğrudan devlet katkısıyla bu paralar için en uygun yatırım seçeneğidir” dedi.
Sonraki Haber