Bin Ladin tedavülden kalkıyor!

O gidiyor yenisi geliyor!

İtalyan La Repubblica gazetesinin haberine göre, Mafya organize suç örgütünün kara parayı aklamak için kullandığı banknotların kademeli olarak tedavülden çekilmesi ile ilgili ilk sinyali bu konuda ki tek söz sahibi Avrupa Merkez Banka’sının Başkan Yardımcısı Vitor Constancio bir soru önergesini yanıtlarken vererek üzerinde bir çalışma yapıldığını ima etti.

LAKABI ‘BİN LADİN’
İtalyan Merkez Bankası diğer ulusal bankaları da önererek 2008 yılından bu yana 500 Euro’luk banknotların kullanılmaması için özen gösterilmesini isterken İspanyollarda tabu olarak gördükleri en yüksek değerli Euro banknotuna ‘Bin Ladin’ lakabını taktılar. Avrupa Merkez Bankasına göre halen Euro Bölgesinde 583 Milyon adet 500 Euro’luk banknot bulunuyor. Değeri ise 292 Milyar Euro ve bu toplam Euro para birimlerinin yüzde 3.8’ini kapsıyor. Avrupa Merkez Bankası, ABD’de Richard Nixon’un başkanlığı döneminde 1946’dan sonra basılmayan 1000 dolar banknotunu piyasadan çekmesini örnek olarak göstererek böyle bir hazırlık içerisinde olmasını yine La Repubblica gazetesi okuyucularına yansıttı.

YENİ BANKNOTLAR YOLDA
Avrupa Merkez Bankası, Euro para birimini kullanan 17 ülkede yeni 5, 10, 20, 50, 100, 200 ve 500’lük Euro’ların 2 Mayıs’tan itibaren piyasaya sürüleceğini ve bunların sahtelerinin kalpazanlarca basılmasını en alt düzeye indirileceğini belirterek 2012 yılında sadece 536 adet sahtesinin ele geçirilmesinin matbaa teknolojisindeki gelişmenin meyvesi olduğunu söyledi. İtalya Maliye Bakanlığı 2 bin 500 Euro’luk meblağ üzerindeki 200 ve 500 Euro kullanımında paranın nereden geldiğini sorma yetkisine sahip olduğunu bir sirkülerle tekrar bünka müşterilerine hatırlattı.
Sonraki Haber