Borsada rekora bir adım daha yaklaştı

Borsa İstanbul 100 endeksi, 28 Ocak 2015'ten sonra bugün ilk kez 91.000 puanın üzerine çıktı.

Haftaya pozitif başlayan Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, banka pay piyasaları öncülüğünde 28 Ocak 2015 tarihinden bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Borsa İstanbul 100 endeksi günün ilk yarısında yüzde 1,44 artarak 91.018,02 puana yükseldi. Banka pay piyasalarında yükselişler ortalama yüzde 2'ye yaklaştı.

Günün ikinci yarısına da alım seyrini sürdürerek başlayan endekste saat 15:54 itibariyle işlemler yüzde 1,85 artışla 91.383 puandan geçiyor.

Analistler, öğleden sonra yurt içinde reel efektif döviz kuru, yurt dışında ise ABD de açıklanacak fabrika ve dayanıklı mal siparişleri verilerinin takip edileceğini belirterek, BIST 100 endeksinde 91.100 seviyesinin üzerinde yeni hedeflerin 91.800 ve 93.400 zirveleri olacağını dile getirdi.

Endeksin tarihi zirvesi ise 22 Mayıs 2013 tarihinde görülen 93.398 puanda bulunuyor. Borsa İstanbul 100 endeksi, aynı gün 93.178 puandan kapanarak en yüksek kapanışı gerçekleştirmişti.

Haftaya 3.72 seviyelerinden başlayan dolar kuru, bu seviyedeki seyrini sürdürüyor.

BİST pozitif ayrışıyor

Şeker Yatırım'dan yapılan gün ortası analizinde şu değerlendirme yapıldı:
"Yurtdışı borsaların satıcılı seyrettiği günde BIST pozitif ayrışmaya devam ediyor. Cuma günü açıklama yapan Fed Başkanı Yellen ve başkan yardımcısı Fischer faiz artışına işaret ederken, Mart ayı için faiz artırım olasılığı yüzde 93'ler kadar yükseldi. Buna karşın gelişmekte olan ülke kurlarındaki sakin seyir var. BIST'te ise güçlü görünüm devam ederken, tahvil faizlerinin seviyesi ile BIST arasındaki uyumsuz görünüm devam ediyor. Ancak bugün özelinde BIST'teki güçlü hareketle birlikte tahvil faizlerinde sınırlı geri çekilme eğilimi var. BIST'teki yükselişin desteklenmesi adına tahvil faizlerindeki geri çekilmenin daha da kuvvetlenmesi gerekir.

Artan Fed faiz artışı beklentilerine rağmen gelişmekte olan ülke (EM) kurlarında değer kazançları dikkat çekiyor. Kısa vadede piyasalardaki Fed faiz artımı risk algısı değişiyor gibi görünüyor. Global büyüme beklentilerinin kuvvetlenmesi ve Fed'in kısa vadede faizler artırsa bile faiz artırımlarının hızı konusunda yavaş hareket edeceğini söylemesi gelişmekte olan ülke borsaları ve para birimlerine destek oluyor. Global büyüme beklentilerinin güçlenmesi şuan için Fed faiz artırım negatif etkisine göre EM'lere daha pozitif etki oluşturmuş gibi görünüyor. Bu nedenle EM'lere para giriş yavaşlasa da devam ediyor. Diğer EM borsalarına göre çarpan olarak iskontolu görünen BIST bu nedenle ilgi odağı olarak pozitif ayrışıyor olabilir. Bugün ABD açıklanacak fabrika siparişleri verisi takip edilecek. Teknik olarak güçlenme eğiliminde olan BIST'te pozitif seyir momentum kaybetse de devam edebilir. Yurtiçi tahvil faizlerinin yükselen enflasyona rağmen artan risk alma iştahıyla gevşemesi BIST'teki yükselişi destekleyebilir.

Teknik analiz

Endeks uzun vadeli düşüş trendi yukarı kırdı. Endeks kısa vadede 88.000, gün içine ise 90.000 üzerinde kaldıkça yükseliş eğilimini koruması beklenmektedir. Endeks 90.000 seviyesi üzerinde iki günlük hacimli kapanış yapması durumunda orta vadede 93.000-93.500 aralığını hedefleyerek tarihi yeni zirvelere yönelmesi beklenmektedir. Gün içinde 91.800 seviyelerinin güçlü direnç olarak çalışması ve bu seviyeye yaklaştıkça kar satışlarının oluşması beklenir. Kısa vadeli pozisyonlar için 90.000 seviyesi zarar-kes seviyesi olarak takip edilmelidir. Kısa vadeli teknik göstergelerdeki pozitif eğilim güçlenirken, momentum göstergesindeki zayıflama da yerini pozitif eğilime bıraktı. Bu görünüm kısa vadede geri çekilmeler olsa da pozitif eğilimin devam edebileceğine işaret ediyor. Ancak yeni zirve seviyeler oluşmasına rağmen göstergelerdeki orta vade için negatif uykusuzluk oluşma riski devam ediyor."
Sonraki Haber