Borsayı coşturan paraya önlem!

2013'ün ilk PPK toplantısından yine altın politika çıktı!

Paralimani.com/ÖZEL HABER

Merkez Bankası, faiz koridoruyla birlikte yine altın zorunlu karşılıklarında yaptığı düzenlemeyle piaysadan altın çekiyor.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun aldığı karara göre, Türk Lİrası ve yabancı para karşılık oranlarını yükseltti. TL zorunlu karşılıklardaki artışla zorunlu karşılık olarak tutulması gereken para 1.4 milyar lira arttı. Böylece Merkez Bankası, borsayı coşturan sıcak sermayeye karşı da ilk hamlesini yapmış oldu.

Yabancı para karşılıklarda da artış gerçekleştiren Merkez'in piyasadan çekeceği döviz tutarı ise 900 milyon doları bulacak. Ayrıca bankanın altın rezervlerinde de 16.5 ton artış yaşanacak.

Merkez'in bu kararı, Türkiye'ye yeniden hücum eden sıcak paraya karşı 2013'te de anında yanıt geleceğini gösterdi.
Yılbaşından bu yana yeniden hız kazanan borsa ve Türk tahvillerine sıcak para girişi, faizi dibe, borsayı ise zirveye taşımıştı.

İşte Merkez Bankası tarafından belirlenen yeni zorunlu karşılıklar ve yapılan açıklama:


Türk Lirası Yükümlülükler Mevcut Oranlar (%) Yeni Oranlar (%)
Vadesiz, ihbarlı mevduatlar ve özel cari hesaplar ile 1 aya kadar ve 3 aya kadar (1 ve 3 ay dâhil) vadeli mevduatlar/katılma hesapları 11 11,25
6 aya kadar vadeli mevduatlar/katılma hesapları (6 ay dâhil) 8 8,25
1 yıla kadar vadeli mevduatlar/katılma hesapları 6 6,25
1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli mevduatlar/katılma hesapları ile birikimli mevduatlar/katılma hesapları
mevduatlar/katılma hesaplarında
5 5
1 yıla kadar (1 yıl dâhil) vadeli diğer yükümlülükler 11 11,25
3 yıla kadar (3 yıl dâhil) vadeli diğer yükümlülükler 8 8
3 yıldan uzun vadeli diğer yükümlülükler 5 5

Yabancı Para Yükümlülükler Mevcut Oranlar (%) Yeni Oranlar (%)
Vadesiz ve ihbarlı DTH, yabancı para özel cari ve vadesiz kıymetli maden depo hesapları ile 1 aya kadar, 3 aya kadar, 6 aya kadar (1, 3 ve 6 ay dâhil) ve 1 yıla kadar vadeli DTH, yabancı para katılma ve kıymetli maden depo hesapları
11,5

12
1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli DTH, yabancı para katılma ve kıymetli maden depo hesapları ile birikimli DTH ile yabancı para katılma hesapları
maden depo hesapları ve birikimli döviz tevdiat ile yabancı para katılma
hesaplarında yüzde
9 9
1 yıla kadar vadeli (1 yıl dahil) diğer yükümlülükler 11,5 12
3 yıla kadar vadeli (3 yıl dâhil) diğer yükümlülükler 9,5 10
3 yıldan uzun vadeli diğer yükümlülükler 6 6
Türk lirası zorunlu karşılık oran artışıyla tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarı yaklaşık 1,4 milyar TL artmakta olup, ROM imkânlarının mevcut oranlarda kullanılmaya devam edildiği varsayıldığında piyasadan yaklaşık 300 milyon TL, 750 milyon ABD doları döviz ve 350 milyon ABD doları değerinde altın çekilecek ve hâlihazırda yüzde 10,6 olan Türk lirası efektif zorunlu karşılık oranı yüzde 10,8 seviyesinde gerçekleşecektir.
Yabancı para zorunlu karşılık oran artışıyla da piyasadan yaklaşık 900 milyon ABD doları likidite çekilecek ve hâlihazırda yüzde 10,6 olan yabancı para efektif zorunlu karşılık oranı yüzde 11 seviyesinde gerçekleşecektir.
Zorunlu karşılık oranları, 1 Şubat 2013 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve tesis dönemi 15 Şubat 2013 tarihinde başlayacaktır.
Ayrıca, Türk lirası zorunlu karşılıkların altın cinsinden tesisine ilişkin rezerv opsiyonu katsayısı tüm dilimler için 0,1 puan yükseltilmiştir. Bankalar söz konusu imkânı istikrarlı bir şekilde kullanmakta olup, yararlanma oranı yüzde 89,1 düzeyindedir. Mevcut imkân dâhilinde Türk lirası zorunlu karşılıklar için 12,7 milyar ABD doları değerinde 237 ton altın tutulmaktadır. Yapılan değişiklik sonucunda imkânın aynı oranda kullanılması hâlinde, Bankamız altın rezervlerinde yaklaşık 900 milyon ABD doları değerinde 16,5 ton artış olması beklenmektedir.
Türk lirası zorunlu karşılıklardaki altın ROK artışı 15 Şubat 2013 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve tesis dönemi 1 Mart 2013 tarihinde başlayacaktır.
Sonraki Haber