Dolar ne kadar yükselir?

2 lirayı geçecek mi?

Yurtiçi piyasalarda özellikle Dolar/TL paritesinin küresel piyasalardan negatif yönde ayrışmasıyla ilgili olarak değerlendirmede bulunan Rhea Portföy Yönetimi Yatırım Komitesi Üyesi Cüneyt Paksoy, pariteyi 1,95'in üzerine taşıyan faktörlerin iyi anlaşılması gerektiğini ifade etti. Bugün açıklanan cari açık verisinin beklentilerin üzerinde gelmesinin pariteyi 1,9500'in üzerine çektiğini dile getiren Paksoy, "Artık piyasa, cari açık verisini, enflasyon verisini ve brent petrolün seviyesinin enflasyona etkisini izleyecek. Hem içerideki sosyal ve siyasi sorunlara bakacak hem de gelişmekte olan piyasaları etkileyen satış sürecinden çıkılması ve oradaki reel kurlardaki kaybın artık sona erme sürecine bakılacak" değerlendirmesinde bulundu.
'DOLAR 2TL SEVİYESİNİ TEST EDEBİLİR'
Bunların olmaması halinde bu seviyeleri doğal karşılamak gerektiğini savunan Paksoy, şunları kaydetti:
"Dolar/TL paritesinde 1,95 seviyesi pivotumuz. 1,95 üzerinde kaldıkça 1,98 direnci geçip 2,00' a gitmek isteyen bir kur görebiliriz. Ama orada da Merkez Bankası aktif olmaya devam edecek. Bankanın elinde satacak dövizi de var, başka politika araçları da var. Henüz bütün silahlarını masaya koymuş değil. Şu an sadece piyasanın nabzını ve reel piyasanın talebini anlamaya devam ediyor."
'PARA İLK ÖNCE KARLI OLDUĞU YERDEN ÇIKMAK İSTER'
Paksoy, bugün gelişmekte olan ülkelerle negatif ayrışmanın nedeni olarak son bir aylık döneme kadar pozitif ayrıştığımız için bir prim fakı oluştuğunu belirtti.
Paksoy, "Diğer gelişmekte olan ülkelere oranla borsamız daha çok yükseldi. TL daha çok değerli oldu. Faizimiz reel olarak sıfıra yakın seviyelere geldi. Şimdi bu aşırı primin doğal olarak geriye verilmesi süreci var. Para ilk önce en karlı olduğu yerden çıkmak ister. Ana etki bu. Ancak bunu destekleyen içeride sosyal ve siyasi etkenler var. Aslında daha önce gelişmiş piyasalara oranla pozitif ayrışma farkımızı geri vererek sanki negatif ayrışmış gibi görünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.AA
Sonraki Haber