Dolarla savaş teklifi kabul görmedi

Yükselişi durdurma planı pratikte de mümkün görünmüyordu

Hindistan, gelişen ülke para birimlerindeki değer kaybını durdurmak amacıyla bu ülkelerin döviz piyasalarına ortak müdahale etmesini önerdi. Ancak bu öneri hem kabul görmedi, hem de pratikte mümkün görünmüyor. Hindistan'ın gelişen ülkelerin küresel döviz piyasalarına ortaklaşa müdahale etmesi önerisinin pratikte mümkün olmadığı belirtiliyor. Reuters'ta Cumartesi günü yer alan bir habere göre, Hindistan, gelişen ülkelerin döviz piyasalarına birlikte müdahale ederek doların yükselişini durdurmasını önerdi. Ancak Brezilya, şu an böyle bir plana katılmayacağını açıkladı. Hindistan Rupisi, Mayıs'tan bu yana yüzde 20 değer kaybederek tarihin en düşük düzeyine geriledi

GELİŞEN ÜLKELERİN 4,3 TRİLYON DOLARI VAR Reuters'ta bugün yer alan bir analizde, gelişen Asya ülkelerinin toplam 4,3 trilyon dolar rezervi olduğuna dikkat çekiliyor. Brezilya, Türkiye ve Güney Afrika'nın toplam 500 milyar dolarlık rezervleri de buna eklendiğinde, gelişen ülkelerin ortaklaşa dolar satmasının para birimlerindeki değer kaybını sınırlayabileceği belirtiliyor. Ancak Reuters, gelişen ülkelerin aslında doların değerini düşürmek için satacak fazla dolarlarının olmadığına dikkat çekiyor.

CARİ AÇIK SATIŞI MİKTARINI SINIRLIYOR Buna göre, gelişen ülkelerin azalan cari fazlaları doların değerini düşürmek için satılabilecek dolar miktarını sınırlıyor.

ÇİN'DE SORUN YOK Diğer yandan, 3,5 trilyon dolar rezervi olan Çin'in ortak müdahaleye katılması için bir neden yok, çünkü yuan sıkı sermaye kontrolleri nedeniyle saldırı altında değil. Ortak müdahalenin başarısız olmasının maliyeti de yüksek. Ulusal döviz rezervlerinin Londra, New York ve Singapur piyasalarında boşu boşuna harcanması siyasi açıdan da büyük bir utanç nedeni.
Sonraki Haber