'Düğünü olan ya bankaya ya tefeciye gidecek'

Düğün mevsimiyle birlikte takı telaşına düşen vatandaşları, kuyumculukta taksit yasağı düşündürüyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Şubat ayından itibaren, halkın en çok tercih ettiği yatırım kanalı ve düğünlerin vazgeçilmezi altın satışlarında kredi kartı taksitini tamamen kaldırdı.

Bu uygulama sektörü olduğu kadar tüketicileri de etkiledi.

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, 1 Şubat'ta başlayan uygulamanın ardından sektörün ciddi oranda etkilendiğini belirtti.

İşler, düğün sezonun başladığına dikkat çekerek, Türk halkının altından vazgeçmeyeceğini bu nedenle de düğünlerde takılacak altınlar için farklı kanallara başvuracaklarını ifade ederek, "Sosyal olarak tüketiciler etkilenecek. Eskiden düğünü olan altınlarını aldığında kredi kartına bölüp ödeyebiliyordu. Ancak düzenlemenin ardından ya bankalara giderek yüksek faizli kredi ya da tefeciden para alacaklar" dedi.

İşler, tefeciliği önlemek için yapılan düzenlemenin daha çok tüketiciyi mağdur ettiğine dikkat çekti.

'SATIŞLAR BİTME NOKTASINDA'

Düzenleme nedeniyle satışların ciddi oranda azaldığını belirten İşler, "Birçok kuyumcu yakın zamanda dükkanını kapatarak başka işlere yönelecek" dedi. Kuyumculuk alışverişlerinin oldukça olumsuz etkilediğini altını çizen İşler, "Kredi kartındaki taksit yasağıyla kuyumcular, ilk darbeyi Sevgililer Günü'nde yedi, ikinci sarsıntıyı, geçtiğimiz 11 Mayıs'ta Anneler Günü'nde geçirdi. İstanbul'un her iki yakasında bulunan kuyumculardan edindiğimiz bilgiye göre, Anneler Günü'nde satışlar bitme noktasına geldi" diye konuştu.

ANNELER GÜNÜ'NDE REKOR DÜŞÜŞ

Geçen senenin aynı dönemlerinde kuyum sektöründeki satışlarla bu yılki satışları karşılaştırdığında durumun vahametinin daha net ortaya çıktığını belirten İşler, "Bankalararası Kart Merkezi'nin verilerine göre geçen senenin ve bu senenin Şubat ayı satış rakamlarını karşılaştırdığımızda dolar bazında yüzde 46'lık bir düşüş söz konusu. Anneler günündeki satışların ise geçen yıla göre yüzde 60-70 oranında düştüğünü tahmin ediyoruz" dedi.

'SEKTÖR KÜÇÜLECEK'

Kuyum sektöründeki taksit yasağını gözden geçirilmesi gerektiğini aksi takdirde birçok kuyumcunun kapanacağı hatırlatan İşler, "1.5 milyon kişiye ekmek kapısı sağlayan kuyum sektörü ciddi sıkıntılar içerisinde kalarak giderek küçülecektir. İstanbul Kuyumcular Odası olarak sektörümüze yapılan haksızlığın ve maruz kaldığımız mağduriyetin en kısa sürede giderilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.
Sonraki Haber