ECB'nin kararı Türkiye'nin ekonomisini olumlu etkileyecek

Avrupa Merkez Bankası'nın varlık alım miktarını 20 milyar euro artırarak 80 milyar euroya çıkarmasının Türkiye ekonomisi üzerinde olumlu etki yaratması bekleniyor

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) varlık alım miktarını 20 milyar euro artırarak 80 milyar euroya çıkarmasının Türkiye ekonomisi üzerinde olumlu etki yaratması bekleniyor.

London Capital Group (LCP) Piyasa Stratejisti İpek Özkardeşkaya, "ECB'nin parasal genişlemeyi artırma yönünde adım atması, Merkez Bankası'nın omuzlarından mevcut yükü alarak gevşek para politikasını sürdürme imkanı tanıyacak" dedi.

ECB'nin parasal genişleme adımının dolaylı olumlu etkilerinin Türkiye ekonomisi üzerinde görülebileceğini belirten Özkardeşkaya, "Ek likidite Türkiye ekonomisini güçlendirebilir. Euro Bölgesi'nin reel sektör aktivitesi de bu ek likiditeyle büyüme gösterecektir. Kısaca bu büyümenin reel ekonomiye yansıması Türkiye için kısa ve uzun vadeli sonuçlar açısından faydalı olacak" değerlendirmelerini yaptı.

Londra merkezli Oxford Economics Analisti Nafek Zouk ise "ECB'nin parasal genişlemesi, gelişen piyasalara ilişkin risk algısının azaldığı bir zamana denk geldiği için, Türk varlıkları ve Türk lirası kısa vadede mevcut durumdan faydalanacaktır" ifadesini kullandı.

"ECB KARARLARININ TÜRKİYE'YE ETKİSİ POZİTİF DEĞERLENDİRİLEBİLİR"

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının ECB'nin parasal genişleme adımını, gelecek dönemde "Türkiye için destekleyici bir faktör" şeklinde değerlendirmesi bekleniyor.

Standards & Poor's (S&P) geçen yıl ekim ayında yayınladığı bir raporda ECB'nin parasal genişleme programını 2018'e kadar sürdürerek toplam 2,4 trilyon euroya kadar çıkarabileceğini öngörmüştü.

Raporun ardından, soruları yanıtlayan Standard & Poors'un (S&P) Avrupa Ortadoğu ve Afrika Başekonomisti Jean-Michel Six "Türkiye, ECB'nin parasal genişleme programının devam ettirmesinden ve artırmasından iki şekilde faydalanabilir. Öncelikle ECB'nin bu yönde adımları Euro Bölgesi'nin büyümesini destekleyecektir. Bu Avrupa'nın büyümesi açısından iyi haber" değerlendirmesini yapmıştı.

Six, ECB'nin parasal genişleme programının büyüklüğünü artırması durumunda piyasadaki likidite fazlasının yeni piyasalar arayabileceğine işaret ederek, "Olası ikinci fayda ise şu; geçmişte ABD'de, Avrupa'da ve İngiltere'deki parasal genişleme programlarında, bu kadar büyük çaplı bir program olduğunda bir kısım likiditenin sızdığını gördük. Biz buna 'sızıntı' diyoruz, diğer bir ifadeyle Euro Bölgesi'ne enjekte edilen likiditenin bir kısmı sızarak daha fazla fırsat arayışı için bölge dışına çıkıyor" şeklinde konuşmuştu.
Sonraki Haber