Erdoğan'ın boykot çağrısına uyuldu mu?

İşte istatistikler

Başbakan Gezi olaylarının en sıcak günlerinde ‘faiz lobisi’ diyerek özel bankaları adres gösterdi, vatandaşa ‘Paranızı kamu bankalarına yatırın’ dedi. İstatistikler para sahiplerinin bu çağrıya karşılık vermediğini gösterdi.
Başbakan Erdoğan’ın ‘faiz lobisine haddini bildirmek için paranızı kamu bankalarına yatırın’ çağrısına öncelikle Bankalar Kanunu’na göre suç kapsamına girer mi girmez mi diye tartışıldı. Sözlerin vatandaş üzerinde bir etkisinin olup olmadığı ise Haziran ayının son haftasına dair mevduat verileri gelince ortaya çıktı.
Türk bankacılık sistemindeki toplam mevduat 31 Mayıs- 28 Haziran arasında 11 milyar lira artarken, kamu bankalarındaki artış sadece 1 milyar lira oldu. Vatandaşlar çağrıya rağmen paralarını özel bankalarda tutmaya devam etti.
Ne zaman söyledi?
Vatan’ın haberine göre; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 9 Haziran’da Gezi Parkı olaylarının arkasında ‘faiz lobisi’ ve ‘küresel oyuncuların’ olduğunu iddia etti ve seçmenlerinden paralarını kamu bankalarına aktarmalarını istedi. Erdoğan’ın bu çağrısı o hafta büyük yankı buldu ve çok tartışıldı.
Bu ricanın karşılık bulup bulmayacağını görmek için ise konuşma ardından devam eden 3 haftanın verilerinin netleşmesi gerekti. Tabloya bakınca kamu bankalarının toplam mevduat içindeki payının artmadığı gibi azaldığı da dikkati çekiyor. Kamu bankalarının toplam mevduat içindeki payı yüzde 33.88’lerden yüzde 33.26’lara geriledi. Özel sektör bankalarının payı ise yüzde 51.67’den yüzde 52.81’e çıktı.
Kamu dövizde satıcı
Kamu bankalarında mevduatın azalışının en önemli nedeni mevduat sahiplerinin 1.97’ye kadar fırlayan doları yüksek fiyattan satma isteği olarak gösteriliyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, kamu bankalarının kasasından Haziran ayının son 2 haftasında 1.1 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleşti. 28 Haziran tarihi itibarıyla kamu bankalarının kasasında 260 milyar lira bulunuyor.
Kamu bankalarının topla mevduatı Gezi Parkı olaylarının patlak verdiği 31 Mayıs’a göre sadece 995 milyon lira artış kaydetmiş görünüyor. Oysa bu dönemde bankacılık sisteminin mevduat toplamı TL olarak 12 milyar liraya yakın artış kaydetti.
Ne demek istediğimi anlarsınız
Başbakan Erdoğan, 9 Haziran günü Ankara’da yaptığı konuşmada şunları söylemişti: “Faiz lobisi bu dönemde çok büyük gayret sarf etti. Ben diyorum ki faiz lobisine de haddini bildirmeniz gerekir. Onun için yapmanız gerekenler var. Şimdi millet olarak bunlara dersini verme zamanı. Devletin bankaları var, onlardan istifade edersiniz. Bana isim verdirmeyin, onları biliyorsunuz. Devletin bankaları var diyorum, ne demek istediğimi anlarsınız.”
Sonraki Haber